torsdag 31 maj 2012

Tror du på kärlek vid första ögonkastet?

På sista tiden har jag läst flera stycken helt fantastiskt bra ungdomsböcker, som alla har haft döden som gemensamt ämne.
Ni minns väl t ex att jag precis skrev om Sonya Sones nya bok här på bloggen? Den handlar om en tonårstjej som förlorar sin mamma i cancer.
Flera bra boktips kommer, men jag tänkte spara dem lite. Ni vill väl inte bara läsa sorgliga böcker om döden hela tiden?
Äntligen! tänkte jag därför när jag kunde lägga händerna på denna härliga kärleksbok alldeles nyligen. Äntligen lite kärlek och lycka som omväxling till allt elände!
"Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet" är en sällsynt lång och tråkig boktitel, men låt er inte bedras av detta!
Denna bok är en skön och lättsam liten pärla, som gör en varm i hjärtat.
Den handlar om hur oförutsägbart och underbart livet kan vara.
Ibland har ödet sitt finger med i spelet. Då kan en ren tillfällighet göra att man träffar sitt livs kärlek!

17-åriga Hadley genomlider den värsta dagen i sitt 17-åriga liv. Hon är tvungen att flyga till London, och vara med på sin pappas bröllop. Hon har inte sett honom på ett och ett halvt år, och nu gifter han sig med en kvinna hon inte ens har träffat förut! Hadley är med andra ord ARG, och än värre blir det när hon missar flyget, med fyra minuter!
Men när hon äntligen kommer i väg, hamnar hon bredvid Oliver - världens drömkille.
Under flygresan pratar de oavbrutet, och blir hopplöst förälskade i varandra.
Men vad händer sen när planet landar i London? Då ska de åt olika håll, och vet inte om de någonsin kommer att träffas igen...

För oss romantiker är detta en härlig verklighetsflykt, och jag tror också att boken skulle vara perfekt att göra film utav. En liten gissning; kanske Twilight-paret Kristen Stewart och Robert Pattinson skulle göra sig bra som kärleksparet Hadley och Oliver? Vi får väl avvakta och se...
Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna på Arboga bibliotek.

tisdag 29 maj 2012

En tecknad film för alla åldrar!

I helgen har jag tittat på en helt underbar tecknad film som vi precis har köpt till bibliotekets barn- och ungdomsavdelning.
Den heter "Lånaren Arrietty", och bygger på Mary Nortons klassiska böcker om Lånarna. Känner ni till dem? Lånarfolket är en pytte, pytte variant av oss människor. De ser ut som oss och pratar samma språk, men de är så små att de får rum i en människas handflata. Lånarna bor i människornas hus, och allt de äger har de lånat från andra. Egentligen tagit, men de tar så lite så det märks inte. Det märks inte att en knappnål eller en sockerbit försvinner, och ingen saknar de sakerna heller!
Arrietty heter dottern i lånarfamiljen i filmen. Hon är 14 år, och en modig och nyfiken tjej. Hon gör ofta egna upptäcksfärder i den fantastiska trädgården som ligger intill familjens hus.
Nu ska Arrietty bli upplärd av sin pappa hur man lånar saker av människorna. Hon får följa med på en av hans expeditioner i det stora huset, där två gamla tanter bor. Pappan säger flera gånger att hon måste akta sig för att bli sedd av människorna. Det är det absolut värsta som kan hända! Om de blir sedda måste de genast fly och lämna sitt fina lilla hem.
Arrietty försöker vara försiktig, men blir ändå upptäckt av Sho, en jämnårig sjuklig pojke som är på besök i huset. Trots att de kommer från så olika världar, blir de ändå vänner...

"Lånaren Arrietty" är en japansk tecknad film som är tillåten från 7 år, men passar för alla åldrar. Det är en underbar film att titta på tillsammans, barn, ungdomar och vuxna. Det går att se den med japanskt tal och svensk text, eller dubbad till svenska. Filmen är ganska lång, 1  tim+ 30 min, men känns aldrig långtråkig!
Teckningarna är helt bedårande vackra. Arriettys trädgård är som ett grönskande paradis med otroliga färger.
Titta här om filmen finns att låna på biblioteket.
Glöm inte att du måste ha fyllt 15 år för att få låna film på Arboga bibliotek!

måndag 28 maj 2012

Slutet på "Döden i dina ögon"!

Ni kanske kommer ihåg att jag har pratat och skrivit om Rachel Wards fantastiska böcker tidigare? Den första "Döden i dina ögon" och fortsättningen "Arvet".
Nu är jag i full färd med att att läsa den tredje och sista boken, som har det passande namnet "Slutet".
Alla böckerna utspelar sig i en snar framtid. Nu i den sista boken har vi kommit fram till år 2029, och världen har förändrats...
Det har gått ett par år sedan den stora katastrofen. Den stora jordbävningen som Adam försökte varna folk för. Han bad dem lämna London, och ge sig ut på landet. Många av dem som lyssnade på honom överlevde. De fick behålla sina liv, men inte den moderna världen med hus, el, vatten och affärer med mat i.
Den världen försvann med jordbävningen...
Nu bor de överlevande ute i tält och försöker överleva på det som finns i naturen. Precis så är det för Adam, Sarah, babyn Mia och Sarahs två bröder.
De håller sig för sig själva så mycket det går. Adams gåva, eller kanske snarare förbannelse, gör att han undviker att ha kontakt med andra människor. Det är ju inte så roligt att varje gång man möter någon annan människas blick, direkt se vilken dag den personen kommer att dö!
Den lilla familjen är på ständig flykt. Många är ute efter Adam och det hans gåva kan användas till.
Snart kan han inte lita på någon...
"Slutet" har hittills varit minst lika spännande och gripande läsning som de övriga böckerna i serien.
Jag ser fram emot att snart närma mig upplösningen...
Jag råder att läsa de här böckerna, och gör det helst i rätt ordning!
De är hela tiden otäckt spännande, dramatiska, sorgliga, men också fulla av kärlek och humor.
Vad kan man mer begära?
Vill du läsa "Döden i dina ögon" serien? Titta här om böckerna finns att låna på Arboga bibliotek.

torsdag 24 maj 2012

Sonya Sones nya bok!


Den amerikanska författarinnan Sonya Sones skriver sina böcker på ett alldeles särskilt sätt! Hon fångar sina läsare direkt, och sen är man fast och längtar bara efter att läsa mer av henne!
De första böckerna på svenska kom för några år sedan, och är helt underbara. De heter "Vad mina vänner inte vet" och "Vad min flickvän inte vet". Här får vi följa ett kärlekspar i tonåren som berättar om sin kärlekssaga på ett fantastiskt trovärdigt och gripande sätt.
Att böckerna blir så gripande, beror på att texten är skriven som en lång dikt i stället för en berättelse. När man ska skriva om starka känslor, som kärlek, så passar den formen väldigt bra. Sonya lyckas beskriva tonåringarnas känslor på ett sätt som går direkt in i hjärtat!                   

Vänstermarginalen i texten är hela tiden rak, medan högermarginalen är väldigt ojämn. Textstyckena är ibland väldigt korta, vilket gör att boksidorna blir luftiga och lätta att läsa.

Även i den nya boken: "En sån där vidrig bok där mamman dör", skriver Sonya i diktstilen. Här handlar det också om tonåringar och starka känslor; en del kärlek men framför allt sorg!

15-16-åriga Rubys liv har helt slagits upp och ner. Hennes mamma har precis dött, efter att ha kämpat en längre tid mot cancer. Nu måste Ruby flytta från Boston på USAs östkust till Los Angeles, på västkusten. Hon måste ge upp sitt liv! Allt hon känner till, hennes vänner och den älskade pojkvännen finns ju i Boston.
Nu måste hon flytta till sin pappa. En pappa hon tidigare aldrig träffat!
Dock har hon sett honom massor av gånger på tv, film och i tidningar. Han är nämligen den berömde filmstjärnan Whip Logan.

Där nere ligger L. A.

lurande under ett tak
av olivbrun dimma
som hänger över staden som ett hot.
Där ner ligger L.A.
sjudande i den murriga smogstuvningen.
Men här uppifrån, där jag sitter
ser det snarare ut som
Hell A.

Här ovan ett litet exempel på hur Ruby känner sig inombords, alldeles innan hennes nya liv ska börja...

Läs Sonya Sones böcker! Jag lovar att ni inte kommer att ångra er!
Titta här om hennes böcker finns att låna på Arboga bibliotek.

onsdag 23 maj 2012

En spännande resa i tid och rum!

Hur skulle du reagera om du plötsligt började få mystiska SMS från någon okänd person? Telefonmeddelanden där det står: "bara du kan rädda honom". Inget namn som underskrift,
utan bara de orden...
13-åriga Tawni tycker att det är lite läskigt, men hon bryr sig ändå inte så mycket om meddelandena.
Hon undrar förstås vem det är som messar, och vem det är tänkt att hon ska rädda?
Dock har hon mycket annat att tänka på just nu. Hennes älskade morfar har precis dött,
och Tawni saknar honom ofantligt mycket.
Tawnis mamma vill att hon ska åka bort på sommarlovet. Kanske det kan pigga upp henne lite grann? Raskt bestäms det att Tawni ska åka till England och hälsa på sin farmor och farfar. De bor i en liten by som ligger vid kusten.
Tawni fortsätter att få de mystiska SMS: en även när hon kommit fram till England.
Ganska snart förstår hon också vem det är som skickat meddelandena...
I farmor och farfars by hände för 80 år sedan en förskräcklig olycka. Ganska många unga fiskare drunknade när de var ute i en otäck storm. En av dem var 13-årige Thomas, och det är honom
Tawni ska försöka rädda!
För att lyckas med det måste hon på något sätt resa i tid och rum. Hon måste komma till juni 1931, innan olyckan inträffade! Tror ni hon lyckas?
 "Rädda honom" är en riktigt spännande och fängslande bok, som jag tror många kommer att tycka om!
Den är rätt lättläst, och skriven med stor text, och passar därför bra från ca 10 år och uppåt.

Vill du läsa "Rädda honom!" Titta här om den finns att låna på Arboga bibliotek.

måndag 14 maj 2012

Läs mer om Monsterskolan!

 
Mårten Melin är en ganska ny, svensk barnboksförfattare som har
skrivit ett par riktiga höjdarböcker.
Boken "Förvandlad", har jag t ex skrivit om här på bloggen tidigare.
I den berättas om Måns som måste börja på internatskola.
Hans föräldrar vågar inte låta honom bo hemma längre, eftersom han håller på att förvandlas till varulv!
Skolan dit Måns flyttar kallas för Monsterskolan. Där finns bara elever med speciella magiska förmågor, vampyrer, häxor mm.
På skolan får de undervisning i hur de på bästa sätt ska kunna behärska och
använda sina magiska förmågor .
I den nya boken "Jag är Love" får vi läsa mer om eleverna på Monsterskolan.
Nu är Love huvudperson. Han har alltid varit en populär och VÄLDIGT omtyckt kille.
Ja faktiskt blir alla som möter honom, både barn och vuxna, alldeles som tokiga i honom!
De verkar nästan som de blir förälskade...  HELA tiden blir Love uppvaktad av folk som inte kan leva utan honom. Han får ALDRIG vara i fred. Det är inte svårt att förstå att det här blir rätt jobbigt för Love...

En dag dyker Loves okända pappa upp. Lustigt nog verkar han ha precis samma problem som Love...
Denna magiska dragningskraft som gör alla runt omkring en tokiga av kärlek. Vad kommer den sig av?
Finns det magiska krafter bakom kraften?
Pappan ser till att Love hamnar  på Monsterskolan, där han får vara ifred från sina beundrare.
Men då börjar andra spännande och underliga saker hända i stället...

Läs "Jag är Love"! Denna bok är  lättläst, spännade och lite smårolig, och passar alla från 10 år och uppåt. Titta här om den finns att låna på biblioteket.

onsdag 2 maj 2012

En bok att älska för alla hundvänner!

Det finns ett gammalt ordspråk som säger att hunden är människans bästa vän. När man läser den här boken, "En hund och hans pojke", förstår man att det verkligen är sant!
Detta är en otroligt fin berättelse som handlar om några fantastiska hundar och deras vänskap med två barn.
Boken gör alla hundälskare varma i hjärtat, kan jag lova!

Författarinnan Eva Ibbotson har skrivit böcker för barn och ungdomar i många, många år. Redan för trettio år sedan var hon aktuell med böcker som "Den stora spökräddningen" och "Häxtävlingen", som jag vet att jag själv läste med stort nöje. Hennes böcker är ofta både roliga, spännande och magiska.
Inte sällan har spöken, häxor och andra magiska figurer
huvudroller i hennes böcker.
"En hund och hans pojke" blev den sista bok Eva skrev, eftersom hon dog för några år sedan. Den skiljer sig från de övriga, eftersom denna bok handlar om en alldeles vanlig liten 10-årig pojke.
Harrys största önskan är att få en egen hund. Det är det enda han önskar sig till födelsedagspresent och julklapp, men hans önskan går aldrig i uppfyllelse.
Harrys föräldrar är väldigt rika, och de öser presenter och leksaker över honom. Men de vill inte ge honom en hund, för det blir alldeles för smutsigt och besvärligt tycker de.
När ytterligare en födelsedag gått utan att han fått sin hund, blir Harry alldeles förtvivlad.
Då kommer hans pappa på en snilleblixt; varför inte hyra en hund över en helg bara? Då har Harry säkert redan tröttnat när det är dags att återlämna hunden.
Tror ni han får rätt? Nää inte precis... Harry blir nästan tokig av sorg när han förstår att hans föräldrar lurat honom. Han rymmer med sin lilla hund Pricken, och några hundar till från uthyrningsfirman.
De ger sig ut på en spännande resa där mycket händer, och så småningom slutar allt bra förstås!
En härlig bok att läsa själv eller högt tillsammans. Den passar alla djurvänner från 9-10 år och uppåt.

Vill du läsa "En hund och hans pojke"? Titta här om den finns att låna på biblioteket.