söndag 29 april 2012

Fotbollsfans - och motståndare!

Tove, 12 år, och hela hennes familj älskar fotboll!  
De har bott ett par år i Skottland, då hennes pappa, som är fotbollsproffs, spelade i storlaget Celtic. Nu har de precis flyttat tillbaka till Sverige, till Stockholm. Pappa har planerat att avsluta sin fotbollskarriär där, i favoritlaget AIK. Det lag som Tove också älskar över allt annat! Det är hennes dröm också; att en gång själv få spela i AIK.
Tove träffar en dag en jämnårig kille nere på gården som hon börjar lira fotboll med. Noel heter han, och bor alldeles i närheten. De är lika stora fotbollsnördar båda två, och de trivs därför jättebra ihop. 
Dock blir det problem den dag de inser att de håller på olika lag! Två lag som dessutom är ärkefiender till varandra, AIK och Hammarby. Hur ska det gå? Inte kan väl en AIK-are och ett Bajen-fans vara kompisar? Kanske till och med något mera...
Noel har en storebror, som älskar Bajen över allt annat. Kan han någonsin förlåta, att Noel är tillsammans med dottern till AIK-aren, som sköt målet som gjorde att Hammarby förlorade årets viktigaste match?
Ja, frågorna är många... Vill ni veta hur det går, får ni helt enkelt läsa boken "Motståndarna" av Arne Norlin och Andreas Palmaer.
Det här är är en riktigt bra bok, som får en att tänka efter vad som egentligen är viktigt här i livet. 
Är det riktigt klokt att man kan bli osams, och hata någon för att den personen håller på fel fotbollslag?
Boken handlar mycket om fotboll, men även om vänskap, kärlek och familjerelationer.
 "Motståndarna" blir säkert en stor favoritbok för många. Framför allt bland fotbollsälskare från 10 år och uppåt. Även andra med ett ljummare fotbollsintresse kan definitivt gilla den. Här får vi höra en historia som berättas på ett snabbt och fängslande sätt, och det gillar väl alla bokläsare?
Slutet på boken bäddar för att vi snart får läsa mera om Tove och Noel i nya böcker...
Vill du läsa "Motståndarna"? Titta här om den finns att låna på biblioteket.

onsdag 25 april 2012

Vill du bli modedesigner?

Jag blir alltid lika imponerad när jag tittar på tv-serien Project Runway som visas på tv 3. Här tävlar unga modedesigners om att vinna det åtråvärda priset; att få visa sin alldeles egna modekollektion på New Yorks modevecka.
Under tävlingen får klädskaparna en massa uppdrag då de ska göra olika slags kläder. De jobbar dygnet runt, och skapar då de mest fantastiska kläder. Tänk om man var så talangfull!
Om du lånar bibliotekets precis nyinköpta bok, "Teckna mode", så kanske du blir det så småningom! Den finns bland barn- och ungdomsavdelningens faktaböcker, på hylla Ig där böcker som handlar om teckning hamnar.
I "Teckna mode" får du lära dig steg för steg hur man tecknar en snygg modebild. Du får tips på hur du tecknar en bra modell, och hur du får dina kläder att se snygga ut på henne/honom.
Om du t ex ritar några veck kring midjan på modellen, ser det som tyget rör sig, och bilden blir då mer levande och intressant.
Boken ger också förslag på olika slags modekläder. Moderna klassiker - som den lilla svarta (klännningen) eller coola festkläder med tillhörande accessoarer.
Om du gillar modekläder och teckning, så är det bara att sätta igång och öva!

Vill du läsa "Teckna mode"? Titta här i bibliotekets katalog om den finns att låna.

söndag 22 april 2012

Återigen - Titanic!

Nu i april är det precis 100 år sedan skeppet Titanic sjönk
på sin första resa från England till USA. Titanic har alltså 100 års jubiléeum, vilket gör att det har pratats mycket om det gamla skeppet på sistone.
Tidningar och tv har haft flera reportage, och nya böcker har kommit ut. Även den femton år gamla filmen "Titanic" har nyligen haft nypremiär. Denna gång i 3D format.

Jag har precis läst ut en ny barnbok som jag tyckte väldigt mycket om. Den handlar delvis om Titanic-katastrofen, och är skriven av en av mina absoluta favoritförfattare; Michael Morpurgo.

I " Kaspar - en kunglig katt" är den fattige föräldralöse pojken Johnny Trott huvudperson. Han arbetar som piccolo på ett lyxhotell i London 1912.
Att vara piccolo innebar att man fick slita som betjänt. Bära en massa bagage hela dagarna, samt göra allt annat som de rika gästerna sa åt en att göra. Johnny har det med andra ord inte så lätt.
Han får jobba hårt precis hela tiden. Men när den ryska grevinnan flyttar in på hotellet med sin katt Kaspar, förändras Johnnys liv i grunden. Grevinnan och Kaspar blir hans vänner, och det är mötet med dem som gör att han så småningom hamnar på Titanics ödesdigra resa.

Det här är en fantastisk berättelse som man omedelbart hamnar mitt i, och sen inte vill lämna...
Den berättar också mycket om hur det var att leva på den här tiden, i början av 1900-talet.
Varför inte använda den som högläsningsbok i skolan när man läser om denna tidsperiod?
Boken passar alla som gillar en bra historia, från 10 år och uppåt.
Vill du läsa "Kaspar..."? Titta i bibliotekets katalog för att se om den finns att låna.

torsdag 12 april 2012

Engelsk humor - när den är som bäst!

På mitt bibliotek i Arboga, har vi en särskild avdelning för ungdomsböcker med engelsk text. Vi kallar den hyllan "engelska för ungdom".
Den finns på vuxenavdelningen - alldeles intill där de engelska romanerna för vuxna står. Här finns alltså lite tjockare engelska böcker med mer text. Om du är tonåring och ganska duktig på engelska, bör du inte ha några större svårigheter att förstå språket.
Jag har precis läst en riktigt roligt bok som är placerad på denna hylla.
Den heter "Ellie Foster´s english coursework" och är skriven av Tina Orr Munro. På framsidan av boken beskrivs den som en Bridget Jones för tonåringar, och det passar ganska bra!
Ni känner väl Bridget Jones? En singeltjej som aldrig lyckas träffa rätt när det gäller pojkvänner, och som ständigt gör bort sig i olika sammanhang.
Ellie Foster är bara 15 år, men är också dålig på pojkvänner. Hon har faktiskt aldrig haft någon... Till skillnad mot sin bästa kompis, Poppy, som är sällsynt avancerad på den fronten.
Nu är det sommarlov och Ellies familj ska åka på semester till Grekland.
Ellie ser inte fram emot resan direkt. Tyvärr ska mammans nya man Trevor följa med, och även hans odrägliga mindre barn från ett tidigare förhållande.
Ellie avskyr Trevor, och hennes dröm är att mamma och han ska göra slut.
Jag kan avslöja att Ellie jobbar hårt för att få sin dröm att gå i uppfyllelse!
Under semestern blir Ellie också tvungen att snabbt hitta en pojkvän. Hon vill ju inte att kompisen Poppy ska tycka att hon är en loser!
Dessutom tvingar hennes lärare henne att skriva dagbok varje dagbok varje dag.
Annars kommer hon inte få godkänt betyg i engelska...
Som ni hör har Ellie det tufft, men hon berättar om problemen på ett väldigt kul och underhållande sätt. Man har det definitivt inte långtråkigt i Ellies sällskap!
Läsningen flyter på bra, trots att inte ens jag förstår alla engelska ord. Boken är skriven i dagboksform, vilket gör att det är korta lättlästa kapitel.
Vill du läsa "Ellie Foster´s..."? Titta här om den finns att låna på biblioteket.

Spännande lästips!

De senaste veckorna har det inte hänt så mycket här på bloggen.
Jag har haft semester två veckor, och hade då inte möjlighet att skriva något.
Tur var det att jag fick hjälp av Helen, som jobbar extra hos oss här på biblioteket.
Boken hon skrev om, "Erebos" har jag inte hunnit läsa ännu, men jag är väldigt sugen! Andra som läst den säger också att den är fantastiskt bra och spännande.
En bok man inte kan släppa förrän den är färdigläst...
Jag har läst lite annat under min påsksemester, bland annat den här nya spännande boken av Elsie Petrén, som heter "Gåtan Felicia Hill". Elsie har tidigare skrivit ett par deckarböcker om tonåriga tjejen Zäta som jag tyckte mycket om.
Zäta överlevde en svår trafikolycka, och märkte efteråt att hon fått en magisk förmåga.
Hon kan höra vad människor runt omkring henne tänker! En förmåga hon får användning för när hon ska lösa olika brott som kommer i hennes väg.
Böckerna om Zäta finns att låna på biblioteket. Titta i katalogen om de går att låna just nu.

I "Gåtan Felicia Hill" är Adrian huvudpersonen. Han går i åttan och är klassens pajas.
Alltid gör han något extra för att få uppmärksamhet på lektionerna. Han är beroende av att få höra kompisarnas skratt. Då känner han att de gillar honom och tycker att han är cool.
Men ibland blir han trött på sig själv. Kanske börjar det bli dags att uppföra sig lite vuxnare?
När den nya tjejen Felicia börjar i klassen förstår han att det definitivt är dags! Henne vill han imponera på, men inte genom att larva sig mot lärarna hela tiden.
Adrian gillar Felicia skarpt. Det röda håret och de vackra gröna ögonen fångar honom totalt!
Efter några dagar i klassen försvinner Felicia spårlöst, och Adrian bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt. Han hamnar rakt i en läskig och ryslig historia, då han förstår att Felicia har en otäck hemlighet...
Denna bok är något för er som gillar spännande deckarhistorier. Den passar alla killar och tjejer från 11 år och uppåt.
Vill du läsa "Gåtan Felicia Hill"? Titta här om den finns att låna.

tisdag 3 april 2012

Ursula Poznanski, Erebos

Ett märkligt dataspel sprids på Nicks skola. En cd-skiva cirkulerar omkring och de är bara de utvalda som får tillgång till den för med spelet följer väldigt speciella regler, för du har endast en chans att spela spelet. Dör du i spelet eller åker ut så är du färdig med spelet. Följer du inte de regler spelet ger dig så åker du med ut, fullföljer du inte de uppdrag spelet ger dig att utföra i verkligheten så åker du ut. Och du får absolut inte tala om för någon att du spelar eller berätta något om spelet för någon. Nick fastnar direkt i spelet. Ett spel som påminner om tex World of warcraft, du skapar dig en rollfigur, du väljer vilken ras du vill tillhöra, vilka förmågor du vill ha och namn du vill ha. Du får uppdrag i spelet att utföra för att kunna växa och öka din nivå. Först är det bara ett spännande spel för Nick, ett äventyr och något roligt att göra. Men allt eftersom spelet fortlöper desto mer obehagligt börjar det bli enligt Nick. Och när spelet dessutom börjar begära att Nick och de andra som är med i spelet ska utföra uppdrag i verkligheten så känns det inte alls bra. Uppdragen är nämligen ganska oskyldiga till början men ju längre spelet går desto farligare blir de. Spelet har nämligen ett uppdrag, ett tydligt mål och det är att den vill döda. Nick och hans kompisar är snart helt fast i spelet, de börjar skolka, de slutar sova och de kan bara tänka på Erebos och hur de ska bli ännu bättre. Budbäraren i spelet är den som leder dem och visar dem vilka uppdrag som gäller. Nick kan prata med Budbärare och ställa frågor och få rimliga svar. Något som borde vara omöjligt för ett spel att göra eller?

Detta är en väldigt spännande bok med mycket action. Det är väldigt roligt att lära känna Nick och även hans rollfigur Sarius när han träder fram i den virtuella världen. Just den virtuella världen är väldigt snyggt uppbyggt, med mängder av detaljer. Jag har själv spelat World of warcraft för många år sedan och världen Erebos är väldigt likt den vilket är väldigt bra gjort av författaren då det känns autentiskt. Jag fastnar direkt och slukar boken i en rasande fart för jag måste få veta hur det ska gå för Nick och hans kompisar. Det är ohyggligt spännande emellanåt och  jag måste bara få läsa en sida till och så en till. Du behöver inte ens gilla dataspel för att uppskatta boken, men gör du det så blir det såklart något extra.

Finns boken inne? Klicka här!