onsdag 21 mars 2012

Möte med Ritta - Afrodites "mamma"

Den här veckan, i onsdag den 21 mars, hade jag turen att få träffa en av mina favorit- författarinnor, alldeles på riktigt!
Ritta Jacobsson, som bland annat skrivit den spännande deckarserien om Afrodite, har besökt Arboga i två dagar för att hinna träffa alla elever i år 7.
I onsdags var hon hela dagen på Stureskolan, och i torsdags besökte hon Gäddgårdsskolan.
Jag var med på Rittas första lektion på Stureskolan. Det var jättespännande att höra henne berätta om sina böcker och sitt skrivande.
Hon kommer från Finland ursprungligen, och var tvungen att läsa svenska i skolan. Hon avskydde svenska då, och tyckte att det var det fulaste hopplösaste språk som fanns.
Sedan flyttade hon till Sverige som vuxen och träffade ganska snart sitt livs kärlek. Då var hon tvungen att lära sig svenska ordentligt, och nu tjänar hon pengar på att skriva böcker på svenska. Det är lustigt hur livet kan bli ibland!
Eleverna hade många bra och kluriga frågor till Ritta under lektionens gång. Någon frågade t ex vad hon gör när hon kör fast i skrivandet. Hon svarade då; hon kör aldrig fast!
Innan hon sätter igång att skriva en bok har hon en plan för allt som ska hända. Hon vet alltså redan när hon skriver första meningen i boken hur alltihopa ska sluta. Sedan när skrivandet går trögt följer hon bara planen, och kommer på så sätt vidare.
Ritta skriver en Afroditebok, ca 160 sidor, på ungefär ett halvår.
Själva skrivandet av texten går fort. Det gör hon på en månad! Resten av tiden bearbetar hon texten. Fyller ut, och drar ifrån, ja skriver om helt enkelt. Allt för att boken ska bli så bra som möjligt. Ritta brukar också låta några ungdomar läsa texten och tycka till om språk och innehåll, innan boken går till tryckning.
Hittills har det kommit sex böcker om Afrodite, och Ritta är osäker på om hon kommer skriva fler om henne. I stället håller hon på med andra spännande skrivprojekt. "Max - ute i kylan" heter en alldeles ny bok som precis kommit ut. Den är så ny att vi inte hunnit få den till biblioteket ännu.
Ritta läste ett stycke högt ur den, och slutade naturligtvis när det var som mest spännande!
Nu längtar jag bara efter att vi ska få boken till biblioteket, så jag får veta hur det går för honom...
Blir du nyfiken, och vill veta mer om Ritta och hennes böcker? Gå in på hennes hemsida och läs mera.

tisdag 20 mars 2012

Astrid Lindgren-priset till Guus Kuijer!

För några dagar sen, 20 mars, meddelades det att ALMA-priset 2012 kommer att ges till den holländske barn-och ungdomsförfattaren Guus Kuijer.
Han har varit författare sedan 1975, och innan dess jobbade han några år som lärare.
Juryn som delar ut priset valde Guus för att han i sina böcker alltid står på barnens sida. I sina böcker berättar han om det moderna samhället och dess problem, och hur dessa problem påverkar barnen. Det kan t ex handla om föräldrar med drogproblem.
Den 28 maj får Guus ta emot priset i Stockholms konserthus.

ALMA-priset, till Astrid Lindgrens minne, delades ut första gången 2002. Det var bara några månader efter att Astrid Lindgren själv avlidit.
I år blir det alltså tionde gången priset delas ut, och Guus valdes ut bland över 180 nominerade priskandidater från mer än 60 länder.
Guus är inte så känd i Sverige, men flera av hans böcker finns översatta till svenska. Vi har också några här på Arboga bibliotek.
Jag har ännu inte läst något av honom, men tänkte göra ett försök nu.
Antagligen återkommer jag lite senare här i bloggen med mer utförliga boktips.

Vill du också läsa den senaste ALMA-pristagaren?
Titta här vilka böcker som finns att låna på biblioteket.

"Flyga högt" - en bok att älska!


Katarina von Bredow har gjort det igen!
Hon har lyckats skriva en helt underbar bok som verkligen beskriver hur det är att vara tonåring i dag. Hon gör det dessutom på ett sätt som känns trovärdigt, och inte alls tillgjort och påklistrat.
Trots att det var ganska länge sedan jag var tonåring, kan jag känna igen mig i allt det som händer i boken. Alla känslor man går igenom, och i allt som sker i spelet mellan kompisar.
Vendela 15 år, berättar historien i "Flyga högt".
Höstterminen i nian har precis börjat, och ute är det fortfarande sommarvarmt. På terminens tredje dag dyker en ny tjej upp i klassen.
Hon heter Silja, och är en annorlunda stark tjej som tar mycket plats.
Silja utmanar genast maktförhållandena i klassen, där Sven och Emelie sedan tidernas begynnelse varit de som bestämt allt viktigt. Som t ex vem som är populär,
och vem som ska bli utstött.
Nu får klassen plötsligt en ny rangordning, och vilka regler är det då som gäller?
Mycket händer denna höst, då både vänskap och kärlek sätts på spel...
Jag vet att vi är många som tycker om Katarina von Bredows böcker, och som sagt "Flyga högt" håller måttet! Ni som gillar att läsa verklighetstrogna böcker som handlar mycket om känslor, kommer inte att bli besvikna.
Boken passar bäst från 13 år och uppåt.
Vill du läsa "Flyga högt"? Titta här om den finns att låna på biblioteket.

tisdag 13 mars 2012

En kul bibliotekslek!



Har ni sett något så coolt? Jag skulle gärna vilja testa detta någon gång på mitt bibliotek.
Men huh vilket jobb! Först att förbereda allt och sätta upp böckerna. Sen inte minst efteråt när alla böcker ska på plats igen...
Finns det några frivilliga som hjälper mig att städa efteråt i så fall?

fredag 9 mars 2012

En klassiker på annat sätt!

"Jane Eyre" kom ut som vanlig bok första gången redan 1847. Otroligt länge sen, eller hur?
Boken handlar om en värld som ser väldigt annorlunda ut än vår.
Det är ju inte så vanligt idag att ett fattigt föräldralöst barnhemsbarn träffar en elak och rik godsherre som hon gifter sig med! Eller hur?
Språket i boken är också ganska gammalmodigt och kan vara lite svårt att förstå ibland. Trots detta, är "Jane Eyre" en bok som människor fortsätter att läsa än i dag. Den kommer ut i nya upplagor och versioner, och har också filmats ganska nyligen.
Vad beror då detta på? Att vissa gamla böcker fortsätter att fängsla läsare, medan andra ganska raskt glöms bort? Har ni något svar på den frågan?
Jag vill gärna höra kommentarer och tankar från er läsare.
Vi har precis fått till biblioteket en ny serieversion av "Jane Eyre".
Den är betydligt tunnare än orginalet, och därför har en del händelser från boken plockats bort. Det viktigaste finns förstås kvar... Romantiken och de starka känslorna, samt alla dramatiska händelser förstås!
Kan ni grundhistorien, om föräldralösa Jane med en otroligt tuff barndom?
Hon växer upp hos en elak moster som skickar henne till internatskola.
Där får eleverna knappt något att äta. När Jane är 18 år börjar hon jobba som lärare åt en rik liten flicka som bor med sin pappa på en stor gård långt ute på landet.
Pappan, Mr Rochester, är en mycket speciell man. Han skrämmer många, men Jane blir förälskad. Snart spirar kärleken mellan Jane och Mr Rochester, men det finns mörka hemligheter som hotar deras lycka... Romantiskt och dramatiskt så det räcker och blir över, som ni hör!
Det är ju också därför boken fortfarande är så populär tror jag. Många känner igen sig i de starka känslorna!
När man läser "Jane Eyre" som serie blir det också lättare att förstå det ibland lite mossiga gamla språket. Bilderna förklarar sammanhanget, när det är ord som är lätt obegripliga.
Vill du läsa serieboken "Jane Eyre"? Kolla här om den finns att låna på biblioteket.

En riktigt klok bok!

Vi är nog många just nu som känner sig trötta och sega efter en lång, mörk och kall vinter.
Så här års behöver vi alla få lite inspiration och nya tankar.
Men hur och var hittar man inspirationen? Kanske genom att läsa i en helt underbar liten bok som precis kommit till biblioteket...
Den heter "3 msk citat" och kan nog, precis som samma dos medicin, göra underverk för hälsan.
Här finns citat med kloka ord för varje dag på året. Jag blev förtjust i det som är skrivet på min födelsedag, 24 februari.

"Ett gott skratt och god sömn är den bästa medicinen" - irländskt ordspråk.
Visst är det väl så, att problem oftast löser sig när man har fått sova på saken?

Mannen som skapade Kalle Anka, Walt Disney, får på julafton 24 december säga så här:
"If you can dream it, you can also do it". Han är själv ett lysande exempel på detta.
Om man följer sina drömmar, kan man komma nästan hur långt som helst...

Alla de kloka citaten i boken handlar om det som betyder mest i livet, och om hur viktigt det är att ta tillvara på allt som är bra i ens liv. Att livet blir så mycket roligare om man är positiv helt enkelt!
Varje månad får vi också träffa en ung förebild i en intervju. De berättar om vad de brinner för. Det kan vara allt från politik till fotboll. I intervjun för månaden Mars möter vi den unge hårdrockgitarristen Matthias Gustafsson. Han pratar om sitt stora musikintresse.

Den här boken blir man glad av att läsa! Läs den dock inte från pärm till pärm.
Då får du för många klokheter i dig på en gång. Du måste hinna fundera lite på de kloka orden, och tänka på vad de betyder just för dig själv.
Bläddra lite i boken i stället, och läs lite här och där. Ta en liten dos varje dag - 3 msk citat!
Boken passar alla från 13 år och uppåt.
Vill du läsa "3 msk citat"? Titta här om den finns att låna på biblioteket.