måndag 11 juni 2012

Bokjuryvinnare - i serieklassen!


För någon månad sen avslutades omröstningen i tävlingen Bokjuryn. Där får barn och ungdomar i Sverige vara med och bestämma vilka böcker som var de allra bästa som kom ut förra året.
Vinnare utses i flera klasser, t ex bästa faktabok och bästa tonårsbok.
Priset för bästa seriebok gick i år till "Stenväktaren". Det är det första boken i Amulettserien, gjord av den japansk-amerikanske serietecknaren Kazu Kibuishi. Han har både skrivit historien och gjort bilderna. Minst tre delar till ska det bli. Nästa del ska heta "Stenväktarens förbannelse" och beräknas komma ut i Sverige i augusti.

Det här är en spännande och dramatisk historia. Det är en saga som berättas i skickligt tecknade färgstarka bilder, och det händer mycket hela tiden!
Inte många andningspauser för läsarna, med andra ord...
Historien börjar med att Emilys pappa dör i en otäck trafikolycka. Familjen har det svårt ekonomiskt efter olyckan, och blir tvungna att flytta till ett gammalt ödehus.
I huset har tidigare en gammal släkting till Emilys mamma bott. 
Huset bär på  underliga, oförklarliga och onda krafter...
Mamman blir tillfångatagen av ett monster nere i källaren. Emily och hennes bror Navin vill försöka rädda henne, men hur ska det gå till? Kan den magiska amuletten som Emily hittar i huset vara till någon hjälp? Ni får läsa boken och se efter själva... 

Titta här om "Stenväktaren" finns att låna på Arboga bibliotek.

I videon berättar författaren själv om sin bok, på engelska:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar