söndag 22 april 2012

Återigen - Titanic!

Nu i april är det precis 100 år sedan skeppet Titanic sjönk
på sin första resa från England till USA. Titanic har alltså 100 års jubiléeum, vilket gör att det har pratats mycket om det gamla skeppet på sistone.
Tidningar och tv har haft flera reportage, och nya böcker har kommit ut. Även den femton år gamla filmen "Titanic" har nyligen haft nypremiär. Denna gång i 3D format.

Jag har precis läst ut en ny barnbok som jag tyckte väldigt mycket om. Den handlar delvis om Titanic-katastrofen, och är skriven av en av mina absoluta favoritförfattare; Michael Morpurgo.

I " Kaspar - en kunglig katt" är den fattige föräldralöse pojken Johnny Trott huvudperson. Han arbetar som piccolo på ett lyxhotell i London 1912.
Att vara piccolo innebar att man fick slita som betjänt. Bära en massa bagage hela dagarna, samt göra allt annat som de rika gästerna sa åt en att göra. Johnny har det med andra ord inte så lätt.
Han får jobba hårt precis hela tiden. Men när den ryska grevinnan flyttar in på hotellet med sin katt Kaspar, förändras Johnnys liv i grunden. Grevinnan och Kaspar blir hans vänner, och det är mötet med dem som gör att han så småningom hamnar på Titanics ödesdigra resa.

Det här är en fantastisk berättelse som man omedelbart hamnar mitt i, och sen inte vill lämna...
Den berättar också mycket om hur det var att leva på den här tiden, i början av 1900-talet.
Varför inte använda den som högläsningsbok i skolan när man läser om denna tidsperiod?
Boken passar alla som gillar en bra historia, från 10 år och uppåt.
Vill du läsa "Kaspar..."? Titta i bibliotekets katalog för att se om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar