tisdag 29 november 2011

Ny spökhistoriesamling av Dan Höjer






Dan Höjer är journalist och barnboksförfattare. Han har gett ut flera faktaböcker för barn om olika ämnen, och han har också skrivit spökhistorier och andra berättelser.
Under många år jobbade han på tidningen Kamratposten. Det var då han lärde sig skriva enkelt och begripligt om svåra och komplicerade saker.
Han åker också gärna runt i Sverige och träffar skolbarn och lärare, och pratar om sina böcker.
För några år sedan var han här i Arboga och träffade alla elever i årskurs fem.
Det var otroligt roligt att lyssna till honom då, för han är fenomenal på att berätta! Framför allt är det ju spännande att höra om alla läskiga spökhistorier...
Dan har rest runt i Sverige och luskat reda på en massa otäcka historier som finns på olika platser om spöken och osaliga andar. När han kommer hem igen börjar han skriva en egen berättelse. Han använder den historia han fått höra på resan, och sedan gör han något ännu läskigare och verkligare av den!
Flera spökhistoriesamlingar har det blivit genom åren, och nu är den senaste här: "Stora boken med spökhistorier". Denna gång finns också en Cd med i boken, där man kan höra Dan själv läsa några av berättelserna.
En av berättelserna i boken heter "Charterdöden". Det är en ryslig historia om en flygresa som inte alls blir vad passagerarna tänkt sig. Inspirationen till den berättelsen fick Dan när han hörde om att det spökar på Landvetters flygplats utanför Göteborg.
Innan flygplatsen byggdes fanns där ett hus där många människor dött under mystiska förhållanden. Dessa stackare, som förmodligen mördades, håller sig kvar på platsen som osaliga andar. Än idag kan besökare på flygplatsen berätta om att de sett genomskinliga personer tränga sig fram till bagageutlämningen för att sedan försvinna bort i tomma intet. Efter dem känns en iskall vind dra förbi...

Vill ni, och vågar ni läsa "Stora boken med spökhistorier"? Titta här om den finns att låna på biblioteket.

fredag 25 november 2011

Fortsättning på Darren Shan serien!


Nu är det högtidsstund för alla er som njutningsfullt ryst er igenom bokserien om Darren Shan! Riktigt läskiga skräckböcker som berättar om vampyrer och andra otäcka varelser. Jag skrev om den första boken, "Skräckens cirkus", förra året.
Ni kan hitta inlägget under ämnesordet vampyrer.
I den nya boken "En vampyr föds" får vi veta vad som hände innan legenden om Darren Shan uppstod.
Den här serien heter "Legenden om Larten Crepsley". Här får vi veta varför Mr Crepsley blev en otäck vampyr. Han är ju den som också "smittar" Darren Shan med vampyrblod.
Jag har precis börjat läsa boken, så än kan jag inte berätta så mycket om handlingen. Den verkar lovande i alla fall...
Berättelsen börjar när Larten är barn någon gång under 1800-talet. Han växer upp i en fattig familj, där det finns många barn. Larten och hans syskon måste arbeta på fabriker i stället för att gå i skolan. Tydligen kommer något hemskt att hända på arbetet i fabriken, som gör att han måste rymma hemifrån.
Ni förstår kanske att jag längtar efter tågresan hem ikväll så att jag får fortsätta läsa boken, och se vad som händer...
"En vampyr föds" passar alla barn från 11 år och uppåt, som inte är rädda av sig och gillar lite läskiga böcker.
Vill ni också läsa boken? Titta här om den finns finns att låna.

tisdag 22 november 2011

Årets Augustpris-vinnare!


I måndags kväll, den 21 november, utsågs årets vinnare av Augustpriset.
Vinnarna anses ha skrivit de bästa svenska böckerna som kommit ut under detta år, 2011. Man tävlar i flera olika klasser: bästa vuxenroman, bästa faktabok för vuxna och naturligtvis det viktigaste priset av dem alla : bästa barn- och ungdomsbok!
Det kan inte vara lätt att utse en vinnare i den här klassen. Här tävlar bilderböcker mot tjocka romaner för ungdomar. Hur ska man kunna jämföra och bedöma så olika böcker?
Vinnare i år blev alla fall en bok för äldre tonåringar, "Pojkarna" av Jessica Schiefauer. Jag har inte hunnit läsa den ännu, men har läst mycket OM den. "Pojkarna" har fått bra betyg i tidningarna, och dess innehåll har diskuterats ganska mycket. Här handlar det om könsroller. Vad är typiskt kvinnligt/ manligt beteende, och vem har bestämt att det ska vara så?
Boken handlar om några 14-åriga tjejer som är bästa kompisar. På dagarna håller de ihop mot killarna i skolan. Killarna som ofta är oförskämda, och kallar flickorna för fula saker med sexuellt innehåll. Men på nätterna får tjejerna sin hämnd! Då spelar de rollspel med varandra, när de låtsas vara killar. Killar som är starka , och som tar för sig!
Tjejerna dricker en magisk dryck som gör att även deras kroppar förvandlas under natten.
De blir män fullt ut, med allt vad det innebär...
Ja, som ni hör är "Pojkarna" en saga, men där finns mycket verkligt att fundera över och prata om. Boken passar bäst för lite äldre tonåringar, från ca 14 år och uppåt.
Jessica Schiefauer är född 1978 och uppvuxen på västkusten, i Göteborg och Kungälv.
Hon jobbar som lärare, och undervisar i skrivande.
2009 gav hon ut ungdomsromanen "Om du var här" som handlar om svek mellan vänner.

Vill du läsa Jessica Schiefauers böcker? Titta här om om de finns att låna på biblioteket.

torsdag 17 november 2011

Spännande agentserie!

Just nu håller jag på och läser första delen i serien "Cherub" av Robert Muchamore. Bok nummer ett heter "Rekryten". Den handlar om den 12-årige engelske pojken James. När hans mamma dör oväntat blir han föräldralös, och måste flytta till ett barnhem.

I början är boken otroligt hemsk att läsa, för allt är så fruktansvärt för stackars James. Han är helt ensam i världen utan att ha någon vuxen som bryr sig om honom. Allting håller på att gå fullständigt åt skogen för honom. Han umgås med kriminella, och har själv redan hunnit göra flera dumma saker.
När jag kommit så långt fick jag nog av eländet, och lät boken ligga oläst ett tag. Jag var ändå nyfiken på hur det skulle gå för James, och så ville jag veta varför boken heter Cherub - rekryten.
Cherub visar sig vara en superhemlig spionorganisation som utbildar barn och ungdomar till att bli hemliga agenter. Ofta fungerar det nämligen väldigt bra att använda barn till såna uppdrag. Inga vuxna misstänker att ett barn ägnar sig åt spioneri. Det gör att barnagenterna kan röra sig väldigt fritt under sina hemliga uppdrag. De kan därför lyckas få tag i information som vuxna agenter inte kan nå.
James blir värvad till Cherub, och får genomgå en stentuff utbildning. När han klarat den skickas han i väg på sitt första livsfarliga uppdrag. Han ska infiltrera, det vill säga bli medlem i en misstänkt terroristgrupp, som verkar planera ett bombdåd.
Ja ni hör ju att det är ett spännande upplägg! Otroligt overkligt förstås att någon skulle ge ett sånt jobb till en 12-åring. Men på något sätt köper jag hela paketet, och dras med i spänningen!
Hur ska det gå för James? Ska han klara sitt första uppdrag med livet i behåll?
Ja, jag hoppas och biter på fingrarna under tiden medan jag ivrigt läser vidare för att få svaret...
Vill du också serien om "Cherub"? Titta här om böckerna finns att låna på biblioteket.

söndag 13 november 2011

Att hitta sig själv - på Island!

Lin Hallberg är en väldigt produktiv författare.
Hon skriver mycket, och ger ofta ut nya barn- och ungdomsböcker. Böckerna handlar om allt möjligt, men hon är främst känd för att skriva berättelseböcker om hästar.
Ni kanske minns "Adzerk - den vita hingsten" som förra året röstades fram att vinna Barnens romanpris? Det är en helt underbar bok som är intressant och kul att läsa även för oss som inte är tokiga i hästar.
Ni kan läsa här vad jag skrev om Adzerk i bloggen.
Hennes senaste bok, "Vem är du Johanna?", är också det en hästbok som är värd många läsare. Lin skriver så att alla blir fängslade av hennes berättelser, även vi som inte tillbringar all vaken tid i stallet.

Johanna är en 15-årig tjej som har en pappa som bor på Island. När Johanna var 5 år flyttade hon och mamman till Sverige, och sedan dess har hon inte träffat sin pappa.
Hon har längtat mycket efter honom, och den saknaden har gjort ett stort hål i hennes hjärta. Ett hål som hon försökt fylla med andra saker, som kärleken till sköthästen Kasper t ex. Men när Kasper dör, blir Johanna helt förstörd av sorg. Hon tappar helt greppet om tillvaron. Ingenting fungerar för henne - hon struntar i allt! Hennes mamma oroar sig för Johanna, och bestämmer att hon måste åka tillbaka till Island. Om hon får komma hem till familjegården där hon bodde som barn, kanske hon kan hitta sig själv igen?
Väl framme på Island lär hon känna sin pappa och farfar, och möter vildhästarna och den fantastiska naturen. Ett nytt liv börjar...

Boken är lite sorglig och väldigt gripande, och passar nog bäst för tonårsläsare från 12-13 års åldern. Yngre läsare tycker kanske att ämnet är lite för svårt och tungt.
Vill du läsa "Vem är du Johanna? "? Titta här om den finns att låna.

måndag 7 november 2011

Tre böcker om Agnes





Jag hoppas att många av er därute har hittat böckerna om Agnes.
Tre böcker finns det; "SMS från Soppero", "Hej vacker!" och "Ingen annan är som du".
De är riktigt läsvärda böcker som handlar om hur det är att vara tonåring i dag.
Om allt det där som man tänker på och bryr sig om. Det kan vara allt från vänskap och förälskelser, förhållandet till ens föräldrar, till vilken grupp man egentligen hör hemma i.
Böckerna om Agnes är dock ganska annorlunda i jämförelse med andra tonårsböcker.
Här får man lära känna en miljö som är helt okänd för de flesta av oss. Agnes mammas familj är nämligen samer, och bor långt norrut i byn Soppero.
Agnes själv bor i Stockholm med sina föräldrar. Hon brukar visserligen hälsa på mormor och morfar i Soppero ibland, men inte känner hon sig som en same inte.
Hon har ju inte ens fått lära sig det samiska språket! Men en dag förändras allt...
Agnes får ett SMS skrivet på samiska. Hon blir jättenyfiken och försöker förstå vad det står. Det visar vara från Henrik, en tonårig kille från Soppero.
Han har sett ett foto av Agnes hemma hos hennes kusin Kristin. Henrik skriver att han tycker att hon är söt. Han vill att de ska träffas när hon kommer och hälsar på i Soppero. När de sen ses blir de kära i varandra.
Genom Henrik kommer Agnes på ett annat sätt i kontakt med hur samerna lever. Hon blir mer och mer intresserad av sitt ursprung, och sitt samiska arv.
Läs de här böckerna! Du kommer inte att ångra dig...
Det är en härlig kärlekshistoria mellan Agnes och Henrik, som bara blir starkare och starkare genom de tre böckerna. Jag blev också förvånad över att det var så spännande och intressant att få läsa och lära sig mer om samernas liv. Det trodde jag inte innan jag började läsa böckerna...

Vill du läsa böckerna? Kolla här om de finns att låna.

onsdag 2 november 2011

För er bilälskare!

Det finns säkert några av er bloggläsare som har bilar och olika bilmodeller som ett stort intresse. Jag hör inte till er.
Bilar är bra att åka med i, men för övrigt är jag fullständigt ointresserad av dem. Jag har faktiskt inte ens körkort!
Däremot gillar jag böcker, och nu vill jag tipsa er om en ny häftig bok om bilar. Den heter "Paddan, Bubblan och Kojan: bilar som blivit klassiker". I den finns många härliga fotografier på gamla bilmodeller, och vi får också lära oss fakta om bilarna.
T ex, vet ni varför det låter så roligt när man startar motorn på
en gammal Saab? Eller varför det går så snabbt
att byta hjul på en Jaguar E-type?

Bilar åldras mycket fortare än vi människor gör.
Man kanske kan ha en bil 15-20 år. Sedan är den oftast utsliten och måste skrotas. Men vissa bilmodeller blir trots sin korta livslängd, så populära att folk minns dem långt efter de var som mest i ropet. De blir klassiker. Dessa bilar får ofta till och med egna smeknamn.
Alla vet väl att Bubblan är en gammal Volksvagen t ex? Det syns ju ganska tydligt varför den kallades det.

Carl Legelius heter han som gjort boken om de gamla bilarna. Han jobbar som motorjournalist och är redaktör på tidningen Klassiker. Hans bok passar alla bilälskare från 5 år och långt upp i vuxen ålder.

Vill du läsa "Paddan..."? Titta här om den finns att låna.