onsdag 28 september 2011

Skolbiodag i Köping torsdag 29/9


Arboga och Köpings kommuner samarbetar varje år om att erbjuda en utbudsdag med skolbiofilm.
All skolpersonal från de båda kommunerna bjuds in, samt även utvalda elever från årskurs 3 upp till och med åk 9.
Alltihopa äger rum på biografen i Köping, som har 3 biosalonger.

Under en eftermiddag visas sammanlagt nio filmer i 3 salonger samtidigt. I en salong visas film passande för lågstadieåldern, i en annan salong för mellanstadieåldern, och i den största salongen visas film som passar högstadiet. När en film visats får publiken fylla i en enkät där de kan tala om vad de tycker.
De filmer som får högst betyg av publiken väljs sedan ut för att visas som skolbiofilmer i Arboga och Köping.
Skolbio är en del av skolans vanliga pedagogiska verksamhet. Eleverna går tillsammans med sina lärare och ser på film under skoltid. Sedan jobbar de vidare med filmen i klassrummet.
De pratar tillsammans om alla frågor/ känslor som filmen väckt till liv.

Under årets utbudsdag, som är i morgon torsdag 29/9, visas bland annat den ganska nya filmen "Jag saknar dig" som bygger på Peter Pohls fantastiska bok.
Ni kan läsa ett tidigare inlägg från bloggen om den boken här. Jag älskar boken kan jag avslöja, och hoppas att jag ska tycka lika mycket om filmen.
Om ni inte har möjlighet att delta i morgon, finns flera av filmerna att låna på Arboga bibliotek.
Vi har "Tusen gånger starkare", "Oceans", och "Boy". Välkomna in och låna dem!
Kom bara ihåg att vi har åldersgräns på att låna film, 15 år. Ta med dig en förälder eller någon annan som kan låna filmen åt dig, om du själv inte har åldern inne.

tisdag 27 september 2011

En riktig skräckis!

Undrar ni som jag, varför det har blivit så populärt med vampyrer, varulvar och zombier de senaste åren? Överallt i böcker, filmer och tv-serier finns de med.
I alla fall är jag ganska trött på dem alla, och tycker att det börjar kännas tjatigt.
Därför blev jag ganska förvånad över att jag fullkomligt älskade Carrie Ryans bok, "De vassa tändernas skog". Där spelar zombier nämligen en väldigt viktig roll.
Det här är en berättelse som äger rum i en framtid, kanske inte så långt borta från vår?
Världen har drabbats av undergången, en fruktansvärd smitta som har drabbat merparten av befolkningen. De som insjuknar dör inte, utan blir zombier - oheliga. Dessa lik drivs av en evig törst för människoblod. Deras enda mål är att smitta de få som överlevt.
Det är bäst att jag säger det direkt; det här är en ruggigt otäck bok som definitivt är skriven för lite äldre tonåringar. Skildringarna av hur de oheliga ser ut och hur de uppför sig, är nästan för mycket även för en vuxen läsare som jag.
Sjutton-åriga Mary bor i en liten by tillsammans med andra överlevande. Byn ligger isolerat mitt ute i skogen, och runt byn finns höga stängsel. Skogen kallas för de vassa tändernas skog, för där finns de oheliga. Stängslet är byns enda skydd mot dem. De oheliga försöker dock ständigt ta sig igenom. Deras skelettfingrar krafsar ihärdigt mellan spjälorna i stängslet, för att försöka fånga någon levande att bita.
Mary trivs inte i sin instängda värld. Hon drömmer om att ta sig ut, för att se om det finns något mer där utanför. Kanske till och med fler överlevande?
En dag bryter sig de oheliga igenom stängslet. Mary har inte längre något val. Hon är tvungen att fly ut i den okända skogen...
Boken är spännande, gripande och väldigt stark! Det är Mary själv som berättar om sina tankar och känslor. Det gör det väldigt lätt att leva sig in i berättelsen.
Ni som tyckte om Hungerspelen + övriga delar, tror jag kommer att gilla även den här boken. De påminner lite om varandra.
Ni kanske undrar nu om ni vågar läsa en sån här läskig bok? Kolla in någon av bokfilmerna som finns på Youtube. Där får man en bra aning om den kusliga stämningen i boken.
Kolla här om boken finns att låna på biblioteket.

onsdag 21 september 2011

Vill du hjälpa mig?

Nu vill jag att ni ungdomar, boendes i Arboga, läser extra noga!

Jag skulle behöva komma i kontakt med 5-8 ungdomar i åldrarna 11-16 år.
Läser Du min blogg någon gång i bland? Gillar Du att läsa och prata om böcker?
Jag skulle vilja träffa DIG en gång i oktober, tillsammans med några ungdomar till.
Då kan vi prata om läsning i stort, och min blogg i synnerhet.

Jag behöver få tips från er läsare om hur bloggen kan bli bättre.

Kom och berätta för mig vad som är bra/ eller mindre bra.
Vad som saknas, eller helt enkelt vad ni vill att bloggen skall innehålla.

Vi träffas, en gång, en eftermiddag, och det hela tar högst en timme.
Jag bjuder på fika!

SNÄLLA, kom in på biblioteket och anmäl er! Ni kan också skicka ett mail till mig - så tar jag kontakt!
Skriv till louise.jeurling@arboga.se.

Hoppas vi hörs och syns snart!

måndag 19 september 2011

Argasso - bokförlaget för dig som gillar lättläst!




På hösten kommer många nya böcker ut, och just nu är Arboga bibliotek fyllt av härliga boknyheter!
Detta gäller hela biblioteket, både på barn- och ungdomsavdelningen - med tonårshyllan, samt på vuxenavdelningen.
Som ni vet ägnar jag mig mest åt det som passar unga läsare, ca 11-16 år. Det är ju dessa böcker jag skriver om här i bloggen.
Många av er unga läsare vill gärna ha lättlästa böcker. Som tur är har bokförlagen förstått att här finns ett behov. Nu ges det ut fler och fler bra, lättlästa böcker. Dessa böcker berättar spännande, engagerande historier som presenteras på ett enkelt och lättfattligt sätt, och i en snygg förpackning.
Argasso är ett bokförlag man ska lägga på minnet, om man gillar den här sortens böcker.
Hos Argasso hittar alla läsare något bra att läsa. Deras böcker är alltid spännande och välskrivna. Därför lockar de även läsare som också kan läsa tjockare böcker med svårare innehåll.
Jag har precis läst två böcker som Argasso gett ut i år på svenska, nämligen "Fajt" av Chris Powling och "Hemligt kär" av Joanna Kenrick.
Matt ska börja högstadiet, och är lite nervös för det.
På högstadiet finns så många kaxiga killar som utmanar till slagsmål. Matt är inte särskilt tuff och modig. Han håller sig helst undan allt sånt bråk.
Nog är det tur att han har valt att vara bästa kompis med Ägget, skolans största kille. Då har han ju alltid någon som beskydddar honom. Eller?
I "Hemligt kär" upptäcker tonåriga Nathalie att hon har blivit förälskad i sin bäste vän Will. De har känt varandra i eviga tider, och varit bästa kompisar lika länge.
Men plötsligt en dag ser hon honom på ett annat sätt... Hon funderar på om hon vågar berätta om sina känslor för honom. Innan hon kommit till skott berättar han att han är kär, I EN KILLE! Vad ska Nathalie göra då?

Vill du läsa böckerna? Titta här om de finns att låna;"Fajt" och "Hemligt kär"

Lyssna på boktips!


Under förra året, 2010, utkom sammanlagt 1663 st nya barn- och ungdomsböcker i Sverige. Det är banne mig inte lätt att veta vad man ska satsa på och läsa av allt detta!
Bloggar, som den här, försöker hjälpa oss genom att tipsa om sina egna favoriter.
Du som hellre vill välja själv, utan att höra någon annans åsikt, kan testa den den nya hemsidan bokpuffen.se.
Här får du möjlighet att lyssna på ett litet utdrag ur en massa nya barn- och ungdomsböcker.
Vi får lyssna på när någon läser högt ungefär 3 minuter från början av boken.
På det här sättet får vi inte veta så mycket om vad boken handlar om. I stället hör vi lite grann hur texten är. Det kan vara bra att få veta om många svåra ord används, och om författaren är duktig på att berätta en historia.
Om vi inte blir fångade av början av boken, är det stor risk att resten av boken inte är så mycket att ha...
Kolla till exempel in Någons hjälte av Mårten Sandén.
Den har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Någon kanske blev sugen på att läsa den då?

Nu kan ni själva lyssna lite på början av boken, och kolla om den verkar bra.
Om ni sedan blir sugna på att veta hur det går i boken, finns den att låna på biblioteket!

söndag 18 september 2011

Fantasyberättelser av Lene Kaaberböl

Vi är många som fascinerats av Lene Kaaberböls serie "Skämmerskans barn" som kom ut för fem-tio år sen. Det är sällan jag fastnar för den här sortens böcker som ligger åt fantasy-hållet.
För mig blir det för overkligt med alla trollkarlar och drakar. Jag behöver mer verklighetstrogna böcker, där jag kan känna igen mig i miljöer och livssituationer.


Den första boken i den här serien, "Skämmerskans dotter", tyckte jag dock var helt fantastisk! Den grep tag och bet sig fast, trots att den bland annat handlar om draktämjning.
Det är den tonåriga flickan Dina som är huvudperson och berättar historien. Hon har ärvt sin mors gåva. När hon ser någon i ögonen kan hon se alla saker den här personen skäms över.
Det här är en gåva, men också en förbannelse. Vem vill ha en vän som man inte vågar se en i ögonen?

Det finns fyra böcker i serien "Skämmerskans barn", och de passar bäst för tonåringar, från 12 år och uppåt. De är spännande, härliga böcker som alla lässugna ung- domar kommer att älska.
Nu har Lene börjat skriva en ny fantasyserie som riktar sig till lite yngre läsare, från ca 10 år och uppåt. "Vildhäxa" heter den, och "Eldprovet" är den första delen.
12-åriga Clara blir en dag anfallen av en gigantisk stor katt, som dessutom kan tala!
Katten hoppar på henne och klöser henne i ansiktet. Hon får ett otäckt sår i pannan som gör henne jättesjuk. Hon håller nästan på att dö på kuppen. Claras mamma gör allt för att hon skall överleva. Hon låter till och med Clara för första gången träffa moster Isa.

Hon som är en vildhäxa, och som ska lära Clara allt om de magiska
gåvor som även Clara har, fast hon aldrig vetat det tidigare.
Att vara vildhäxa betyder att man är en särskild sorts häxa som har en speciell kontakt med naturen och alla vilda djur.
Clara får snart användning för sina nya kunskaper...
Den otäcka häxan Kimera försöker kidnappa henne, och hon behöver alla sina magiska förmågor för att klara sig levande i från henne.
Boken är spännande, och det händer många fantastiska saker! Jag tror det här kommer att bli en stor favorit bland åldrarna 10-12 år. Snart kommer också en fortsättning...

Vill du läsa Lene Kaaberböls böcker? Titta här om de finns att låna.

torsdag 8 september 2011

I huvudet på en 15-årig kille!

Några av er kanske har träffat på huvudpersonen i den här boken förut? Peter Barlach har skrivit två böcker om John tidigare, "Inte bara tennis" och "Dubbelfel".Böckerna är fristående, och man är inte tvungen att läsa dem i ordning.
I den första boken är han 12 år och har precis förlorat sin mamma i en tragisk bilolycka. I bok nummer 3,"Fifteen love", är John 15 år.
Tre år har gått sen olyckan. John tänker fortfarande mycket på sin mamma och saknar henne fruktansvärt, men han har lärt sig leva med sorgen. Hans tidigare stora intresse i livet, tennis, har ersatts av ett annat. Det som de flesta tonårsgrabbar har i huvudet ständigt, nämligen sex!
John är förälskad i familjens städerska, som kommer till deras hus en gång i veckan. Hon heter Violetta, är polska, och "vackrare än alla hollywoodstjärnor och fotomodeller tillsammans". Hon är också mycket äldre än John, någonstans "mellan 20 och 40 år". Han kan ändå inte sluta drömma om henne, och han gör allt för att hon skall bli hans. Hans klumpiga och pinsamma förförelseförsök går oftast helt åt skogen. Det är jobbigt för John, men roligt för oss läsare som får många tillfällen att skratta gott!
Det är John själv som berättar om sitt liv den här våren när han går i nian, och är så vansinnigt skoltrött. Den här våren när han också hänger mycket med coole 17-årige Gabriel. Han som alltid har så häftiga, men farliga, ideér om vad de ska göra tillsammans.
Gabriel är också expert på tjejer. Han har legat med massor, och han lovar att han ska lära John allt han kan! Det är ju sannerligen dags för John att förlora oskulden tycker han.
Gabriel är cool och häftig, men han går ofta alldeles för långt. Han har inga gränser! För John blir detta jobbigt, men inte kan man väl göra slut med en kompis?
Jag tror många äldre tonåringar kommer att tycka om att läsa den här boken.
Den är vansinnigt rolig stundvis. John är verkligen en kille med humor och självironi, som det är lätt att tycka om. Men det är inte bara flabb, utan en ganska stor dos allvar också. Precis som livet är för de flesta, för det mesta...
Det känns som om det är sann och trovärdig skildring av hur det är att vara en 15-årig kille idag.
Många kommer att känna igen sig i John.

Vill du läsa "Fifteen love" och Peter Barlachs övriga böcker? Titta här om de finns att låna.

måndag 5 september 2011

"Illusioner" av Judy Waite

Vet du vad ordet illusion betyder? Om du slår upp ordet i ordlistan, förklaras
ordet med; felaktig uppfattning som ger intryck av verklighet. Det vill säga,
att någonting du tror är verkligt och sant, inte är det. En sorts lögn med andra ord.
Den här boken handlar precis om det; om lögner som nästan förvandlas till sann verklighet.
Tonåriga Elsa kommer försent hem en kväll när hon varit i skejtarparken.
Bara mammans nya kille, Steve, är hemma. Han är ruskigt sträng, och fullkomligt rasande när hon äntligen dyker upp. Han har varit ute och letat efter henne, och har hunnit bli ganska orolig över att någonting har hänt henne. Då kommer Elsa på den perfekta lögnen som dämpar hans ilska.
Hon berättar att blivit överfallen av en man på vägen, men lyckats sparka sig loss.
Problemet är bara att sen händer detta i verkligheten! En tjej från hennes skola från hennes skola blir överfallen och överlever med nöd och näppe.
Elsa börjar nästan tro på sina egna lögner. Hände det hon sa även henne?
Polisen vill prata med Elsa och höra mer om mannen som skulle ha attackerat henne.
Hur ska Elsa göra nu? Kan hon fortsätta ljuga och klara sitt eget skinn? Tänk om hennes lögn hjälper en mördare att komma undan...
Det här är en tunn och snabbläst bok, med ett oväntat slut. Tonåringar som gillar lättlästa och spännande historier, kommer att att fängslas av den.

Vill du läsa "Illusioner" ? Titta här om den finns att låna.

torsdag 1 september 2011

Spännande lättläst deckare!





Lena Lilleste heter författarinnan som skriver böckerna om Tommy och Flisen. Hon bor i Göteborg och har tidigare jobbat som lärare.
Sju spännande deckarhistorier om grabbarna har kommit ut tidigare, och nu har jag precis läst den åttonde "Mordbrand på skolan!".
Tommy och Flisen är två högstadiekillar som är bästa kompisar. De umgås jämt på fritiden, och har då en förmåga att alltid hamna mitt i livsfarliga situationer där de ska lösa olika fall där brott har begåtts. Brotten är alltid såna som ungdomar i dagens samhälle skulle kunna råka ut för. Det kan t ex handla om inbrott, sextrakasserier på internet eller bötning.
I den senaste boken "Mordbrand på skolan!" hittar Tommy och Flisen en nedgrävd väska i närheten av skolan. Väskan visar sig vara proppfylld med pengar, flera hundra tusen kronor. Samma kväll tänder någon eld på skolan, och en man brinner inne. Grabbarna förstår ganska snart att det är den döde mannen som ägde väskan. Då gör det väl ingenting om de plockar ur lite av pengarna till sig själva, innan de lämnar väskan till polisen?

Problemet är bara att det finns fler som är ute efter innehållet i väskan,
och dessa farliga män måste ha tag i väskan till varje pris! En livsfarlig jakt tar sin början...
De här böckerna passar alla som tycker om spännande, ganska lättlästa böcker som utspelar sig i en nutid som vi känner igen. Man bör nog ha fyllt tio år i alla fall. Annars kanske historierna blir för läskiga...

Vi får också lära känna grabbarna och deras familjer en del i böckerna. Här finns mycket man kan prata om tillsammans om man läser böckerna högt i en klass.
Tommy har t ex skilda föräldrar, och bor hos pappan och hans nya familj varannan helg. Det är någonting han avskyr, eftersom han och pappans nya fru inte alls tycker om varandra. Säkert kan många läsare känna igen sig i den situationen.
Kärleksbekymmer dyker också upp. Vad ska man göra när man blir kär i bästa kompisens tjej?
Vågar Tommy berätta om sina känslor för Flisen? Flisen har ju ändå sagt att han börjar tröttna på Matilda...

Vill du läsa Lena Lillestes böcker? Titta här om de finns att låna.