onsdag 24 augusti 2011

Dig it - ny skrivartävling för tonåringar!

Du som gillar att skriva, dikter, texter eller noveller, se hit!
Nu har du din chans att låta andra få läsa det du skriver.
Dig it! är en skrivartävling för alla mellan 13-19 år, som länsbiblioteken i Örebro och Västmanlands län arrangerar.
Tävlingen ordnas varje år med ett nytt tema. I år gäller det att skriva max 7000 tecken kring temat rött/svart. Låt dig inspireras av orden, och skicka in din text senast 20 oktober.
Prisutdelningen äger rum fredagen den 11 november under Kulturnatten i Örebro.
Det bidrag som bedöms vara allra bäst vinner 2000 kr, 2:an 1000 kr och 3: an 500 kr.

Dig it! -Rött/ svart. Klicka på denna länk om du vill veta mer om hur du gör för att skicka in ditt bidrag!

Ja, vad ska man skriva om då? Nästan vad som helst går bra som just du tänker på när du hör orden rött / svart. Liv och död, kärlek och hat, eller något mycket mer orginellt som jag inte kommer på just nu...
Ibland står dock allt bara still i hjärnan, och du kommer inte på NÅGONTING att skriva.
Då kan det vara bra att ta hjälp av en skrivhandbok, som du kan låna på biblioteket.
Ni kanske kommer ihåg att jag tipsade om en superbra sådan tidigare här på bloggen? Den heter "Skriv om och om igen" och finns att låna på Arboga bibliotek.

Lycka till nu, och sätt igång och SKRIV!

tisdag 23 augusti 2011

"Mitt perfekta liv" av Sarah Dessen!

Kan man ha ett perfekt liv?
17-åriga Macys liv har varit allt annat än perfekt den senaste tiden.
För några månader sedan dog hennes pappa i en hjärtattack. Macy var med när det hände, och hon kommer alltid att få leva med skuldkänslorna att hon inte kunde rädda honom.
Varför var hon så sölig den morgonen när pappa ville ha med henne ut på joggingrunda? Om hon snabbat på, kanske allt hade slutat annorlunda...
Pappa sprang i förväg. När Macy hann i fatt honom en stund senare, hade hjärtattacken redan drabbat honom och gjort honom medvetslös. Macy hann fram för att se sin pappa dö, men något annat kunde hon inte göra.
Tiden efter dödsfallet blir jobbig för Macy. Hon sörjer och stänger av sina känslor. Hon slutar att leva som en vanlig tonåring. I stället försöker hon bli perfekt. Hon vill planera allt i sin vardag.
Kläderna och frisyren skall vara perfekta, och betygen måste givetvis vara i topp.
Snart ska hon börja på college, och på sin lediga tid pluggar och förbereder hon sig för det.
Några roliga lediga kvällar med kompisarna blir det aldrig. Inte ens pojkvännen Jason träffar hon särskilt ofta. Han är nämligen lika perfekt och tråkig som hon!

Men något händer under sommarlovet... Jason reser bort, och passar på att göra slut innan dess! Macy blir helt förtvivlad.
Av en händelse får hon ett extrajobb på en cateringfirma. Då vänder allt. Hon träffar nya kompisar, och livet blir värt att leva igen...

Sarah Dessen har snabbt blivit en av mina stora favoriter bland ungdomsboksförfattarna.
Ni kanske minns hur mycket jag tyckte om hennes förra bok på svenska, "Mycket mer än så". Under sommarens besök i USA läste jag ytterligare en som ännu inte finns på svenska, "Lock and key". Alla hennes böcker handlar om tonåringar som har det känslomässigt tufft.

Böckerna är verkligen gripande! Sarah skriver på ett sådant sätt att vi läsare blir ett med huvudpersonerna. Vi känner med dem, och går igenom deras svårigheter tillsammans med dem!
Böckerna passar bäst för lite äldre tonåringar, som är ganska vana läsare.

Vill du läsa "Mitt perfekta liv?" Titta här om den finns att låna.

måndag 22 augusti 2011

"Splitter" av Charles Benoit

Den här boken börjar med att vi kastas in i händelsernas centrum. Glaset har precis splittrats sönder och blodet börjar forsa!
Vad var det som hände egentligen? När gick allt snett?
Så här illa var det inte tänkt att det skulle gå...
Efter denna händelsrika start börjar historien om från början.

15-årige Kyle är en uttråkad tonåring som degar sig genom livet. Skolarbetet går åt pipan, men han bryr sig inte för allt de lär sig är bara meningslöst ändå.
Ingenting berör honom, utom möjligen hans 5-åriga lillasyster, och tjejen Ashley som han är hemligt kär i. Kyle trivs inte med livet, och skulle nog vilja ändra på en del saker, men hur bär man sig åt för att komma igång?
Det är först när den mystiske Zac dyker upp på Kyles skola som saker och ting börjar hända...

Boken är skriven på ett ganska annorlunda sätt. Kyle berättar själv sin historia, efter att den har hänt, och i tredje person. Han pratar alltså om sig själv som du. Vi läsare har därför väldigt lätt att leva oss in i historien. Lika väl som Kyle, skulle det kunna vara jag som står där mitt i glassplittret och ser blodet rinna.

"Splitter" är en spännande och fängslande bok att läsa. Redan i första meningen får vi ju veta vad som hänt, men åtminstone jag ville ju veta VARFÖR det hände. Därför läste jag boken mer eller mindre nonstop, tills den var utläst.
Den passar bäst för lite äldre tonåringar, som nog också kan känna igen sig i mycket av Kyles tankar och känslor.

Vill du läsa "Splitter"? Titta här om den finns att låna.

onsdag 17 augusti 2011

Lättläst rysare som bok+CD!

Trettonårige Adam tycker att livet är pest! Han är arg och förbannad och hatar allt! Framför allt sin urgamla dator som är så långsam att inga nya moderna spel fungerar på den. Han kan inte göra något kul med sin dator. Inte ens world of warcraft fungerar som det ska.
Men det allra värsta, det som förstör Adams sommarlov totalt, är resan till Kiruna. Adams pappa ska jobba i Kiruna under sommaren, och Adam är tvungen att följa med! Trots att det är hans största mardröm...
Vad ska han göra en hel sommar i Kiruna, där han inte känner någon? Pappa kommer ju bara att jobba hela tiden i alla fall... Han har fått i uppdrag att göra nytt kodsystem till Esrange, den stora rymdstationen i Kiruna.
Sommaren blir inte så långtråkig som Adam fruktat. Med hjälp av pappas mutpresent, en ny dator, kommer han i kontakt med nya chattkompisar i Kiruna. Men är de riktiga kompisar, eller vill de bara lura honom?
Adam hamnar i ett spännande actionfyllt kidnappningsdrama, där otäcka skurkar är ute efter pappas hemliga datakoder.

Om du gillar att läsa spännande lättlästa böcker där mycket händer, så är detta en perfekt bok för dig! Den passar bra från 11-12 år och uppåt.
Inuti boken finns en CD där boken är inläst. Det är ett bra sätt att träna sin läsning, när man lyssnar och läser själv samtidigt.
Alla lärare vill jag tipsa om bokförlaget Hegas hemsida. Där finns färdiga instuderingsfrågor till boken att ladda hem! Kanske kan vara användbart inom skolan?

Vill du läsa "Adam och koderna"? Titta här om den finns att låna.

Vi har även andra spännande, lättlästa böcker av KG Johansson om du vill låna ännu flera.

söndag 14 augusti 2011

Sommarkärlek!


"Juli" är är en ny bok av en norsk författarinna som heter Tania Kjeldset. Hon har både skrivit och illustrerat böcker i Norge tidigare, men det här är den första som översatts till svenska.
Riktigt lovande tycker jag! Vi kommer säkert få läsa mera av henne även i Sverige i fortsättningen.

Sommaren har kommit till Shöderön i norska skärgården. Sommargästerna är på väg, och bland dem finns femtonåriga Elin, hennes lillebror och hennes farmor. De bor alltid i familjens stuga på ön under barnens sommarlov.
Elin ser fram emot att träffa sin sommarkompis Sara. Så länge hon kan minnas har de umgåtts under sommaren, och haft kul ihop. Men den här sommaren har någonting förändrats... Båda tjejerna har förändrats. Sara visar upp sidor som Elin inte alls gillar, och för första gången säger Elin ifrån på allvar.
Hon struntar i Sara. I stället dras hon till Kato. Han är den nye killen på ön, som hyr ett litet hus tillsammans med sin mamma.
Kato är snygg, hemlighetsfull och lite mystisk. Han verkar ha problem med sin mamma, men varför berättar han inget för Elin? Inte ens efter de blivit kära i varandra...

"Juli" är en fin bok att känna igen sig i för tonåringar. Här handlar det om den första stora kärleken, och om alla andra viktiga relationer - med kompisar och till ens familj.

Vill du läsa "Juli"? Titta här om den finns att låna.

onsdag 10 augusti 2011

Arbogas Medeltidsdagar börjar!


Idag, 10 augusti, börjar årets medeltidsdagar i Arboga. För er som är nyfikna på vad de har att erbjuda hänvisar jag till Medeltidsföreningens hemsida.
Tyvärr verkar inte vädret bli det bästa... Idag har vi jämngrått väder med ständiga regnskurar i Arboga. Då kanske det kan passa att läsa om medeltiden i stället?

Jag har precis läst klart en en bok som heter "Attack!: en berättelse från medeltiden" som är skriven av Gunnar Åberg. Det är en tunn, lättläst och spännande berättelse som utspelar sig i Frankrike år 1356.
Kriget mellan Frankrike och England pågick för fullt. Det var ett krig som höll på länge, mer än hundra år, mellan 1337 och 1453. Det var inte krig hela tiden under dessa 100 år, men flera krig avlöste varandra med korta pauser däremellan.
"Attack!" handlar om den 15-åriga fattiga franska flickan Marie. Hon har varit ute och samlat lite mat åt familjen. På vägen hem genom skogen råkar hon hamna mitt i en här av engelska soldater som förbereder sig för anfall. Hon är tvungen att gömma sig, annars är hennes liv i fara!
Av en slump möter hon Johan i skogen. Han är en jämnårig engelsk kille, som är på flykt från sina soldatkollegor. Han står inte längre ut med att vara soldat. Våldet och dödandet gör honom tokig i själen.
Ungdomarna finner snabbt varandra och bestämmer sig för att fly tillsammans.
Under flykten upplever de hemska saker, men kärleken börjar också spira...
Denna bok passar alla från 12 år och uppåt som vill ha spännande lättlästa böcker.

Vill du läsa "Attack!"? Titta här om boken finns att låna.

måndag 8 augusti 2011

En bok för barn som har föräldrar som sitter i fängelse


Vi har precis fått en underbart vacker liten bok till biblioteket, som jag gärna vill göra lite reklam för. Den heter "Som en blomma på månen", och innehåller foton, teckningar och texter som fångar runt om på Sveriges fängelser har gjort till sina barn. När en förälder blir dömd till fängelsestraff innebär det att ett barn måste växa upp utan att ha sin mamma eller pappa tillgänglig. Det finns fler än 8000 barn i Sverige som har det så. Som längtar varje dag efter sin förälder de inte får träffa. Den här boken är gjord för de barnen.
Fångarna skriver dikter, brev och längre texter till sina barn. Här förstår man att längtan är minst lika stor på insidan av fängelset. Föräldarna berättar om hur mycket de älskar sina barn, och hur stolta de är över dem. De får också tillfälle att berätta om allt de ångrar. Att de önskar att de inte gjort det som fick dem att hamna i fängelset.
Texterna är starka, och vi som läsare känner kärleken, och smärtan som finns där bakom orden.
Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.

fredag 5 augusti 2011

Barnens romanpris skall utses!

Fortfarande har ni skolelever några härliga sommarlovsdagar kvar då ni verkligen skall passa på och slappa och ha det skönt! Förhoppningsvis fortsätter vädret att vara så fint som det varit senaste veckan. Kanske tröttnar ni då på sol och bad så småningom, och vill göra någonting annat?
Ett förslag är att ta med sig radion, eller datorn, till hängmattan och där lyssna på barnjuryns diskussioner om vem som skall få årets "Barnens romanpris". Nästa vecka, 9-12 augusti, kl 11.03 sänds programmen på P1. Fem böcker är nominerade, och en av dem kommer att ta hem den ärofyllda titeln. Författaren får också 30 000 kr!

Dem fem böcker som har möjlighet att vinna är: Nyckelbarnen av Sara Kadefors, Som trolleri av Mårten Melin, Alice varannan veckan av Bo Holmberg, Den gröna cirkeln av Stefan Casta, VM-sommar av Magnus Ljunggren.
Alla böckerna finns att låna på Arboga bibliotek. Jag har läst allihopa, utom "Den gröna cirkeln", och kan rekommendera dem varmt!
Nästa fredag 12 augusti kl 11.03 vet vi vem den lyckliga vinnaren blir!
Om du skulle råka vara i Stockholm den dagen, kan du besöka prisutdelningen. Den äger rum samtidigt som radioprogrammet sänds. Priset delas ut på TioTretton, barnbiblioteket i Kulturhuset, som ligger vid Sergels Torg. Mitt i centrala Stockholm.


Årets barnjury från årskurs sex på Änggårdsskolan i Linköping: Yasaman Najafi, Lucas Horn, Klara Wiklundh, Anna Pohl-Lundgren, Armin Ranjdideh.

tisdag 2 augusti 2011

"Oskyldiga?" av Anne Cassidy

Vad tycker ni om böcker som slutar med ett stort frågetecken?
När man inte är säker på hur det egentligen går för huvudpersonen i boken man precis läst ut. Jag blir lite irriterad...
Åtminstone allra först, just när jag slår igen den färdiglästa boken och inte riktigt vet hur det ska gå.
Men öppna slut har sina fördelar också. Då finns ju fortfarande möjligheten att skapa sitt eget slut på berättelsen. Om man nu inte är riktigt överens med författaren om vad som skall hända med huvudpersonerna.

"Oskyldiga?" av Kate Cann har ett öppet slut som kan tolkas på många sätt. Hur det slutar kan jag inte avslöja här förstås. Det får förbli en överraskning, för det här är verkligen en bok som förtjänar många läsare! Under läsningens gång dyker många viktiga, men svåra, frågor upp. Hur man ibland är tvungen att göra svåra val i livet. Att man måste våga stå för sina handlingar, annars blir det outhärdligt att leva med skuldkänslorna för det fel man har gjort.
Det här är frågor man behöver prata om med andra efter läsningen. Jag tror därför att boken kan fungera bra som högläsningsbok i en högstadie/ gymnasieklass.

I skolan där Ali och hennes vänner går, finns en kille som heter Daniel Feeny. En tyst och försynt tonåring som aldrig gör något väsen av sig. Tidigare blev han mobbad, men inte nu längre.
En dag försöker Daniel ta livet av sig genom att hänga sig i ett träd. Som av en händelse finns Ali och hennes kompisar i närheten, och de räddar hans liv i allra sista minuten.
Några veckor senare försvinner Daniel utan ett ord, eller ett avskedsbrev.
Ingen vet vad som hänt honom, utom Ali och hennes kompisar. Något hände, som inte skulle ha fått hända... Vad skall de göra nu? Anmäla sig till polisen?

Det här är en mycket stark bok som griper tag i sina läsare. Den passar definitivt bäst för lite äldre tonåringar, både killar och tjejer.

Vill du läsa "Oskyldiga?"? Titta här om boken finns att låna.

Skrattframkallande rymdäventyr!

De böcker jag tycker bäst om är oftast berättelser från verkligheten.
Allt behöver inte ha hänt "in real life", men det blir bäst om det åtminstone är troligt att det skulle kunna hända.
Mina favoritberättelser handlar om känslor och relationer. Sådana där man känner igen sig, och lätt kan leva sig in i historien.
Men i bland är det riktigt kul att läsa någonting helt ANNORLUNDA!
Mark Haddons nya bok "Boom" är helt vansinnigt overklig, men också både rolig och spännande. Den handlar om grabbarna Jim och Charlie, båda i undre tonåren, som är bästa kompisar och riktiga busgrabbar. De hamnar ständigt i trubbel med lärarna i skolan. En gång är det värre än vanligt, och Jim oroar sig för att han skall bli tvungen att byta skola.
Grabbarna bestämmer sig för att tjuvlyssna på lärarnas sammanträde, för att se vad som är på gång. De gömmer en bandspelare i lärarrummet som spelar in allt som sägs under mötet. Först är det bara tråkigt snack som får grabbarna att nästan falla i sömn av uttråkning. Men när mötet är avslutat hör de plötsligt två av lärarna tala ett främmande språk med varandra. Orden låter inte som någonting grabbarna någonsin har hört förut. Det verkar vara ett hemligt språk.
Är deras lärare hemliga agenter som pratar kodspråk med varandra, eller är de utomjordingar? Pojkarna har fått en uppgift; de har en hemlighet att avslöja! De sätter genast igång med efterspaningarna, och konstiga saker börjar hända...
Jag kan inte avslöja mer än att det utvecklar sig till en otrolig actionhistoria, där en del coola grejer händer...

Den här boken passar alla lässugna från 10 år och uppåt, som vill bli underhållna en stund. Som läsare har man inte tråkigt en enda sekund!


Vill du läsa "Boom"? Titta här om den finns att låna.

måndag 1 augusti 2011

"Du är min" av Nigel Hinton



Fjortonårige Ryan kan inte förstå att han har haft en sådan tur!
På en loppmarknad, där det bara brukar finnas skräp att köpa, hittar han en nästan ny mobiltelefon med massor av finesser. Killen som säljer telefonen, verkar mest vilja bli av med den. Han mer eller mindre skänker bort den till Ryan för ett vrakpris. Det kan inte Ryan förstå, för det här är en helt fantastisk mobiltelefon. Den kan göra saker som han knappt kan tro är sanna...
Telefonen har otroligt avancerade funktioner; röststyrning, satellitspårning, musik och videonedladdning. Man kan också titta på en massa coola tv-kanaler, som inte finns tillgång till någon annanstans. Det mest fantastiska är dock att inget av det här kostar någonting! Visst verkar det för bra för att vara sant?
Snart kommer det fram att ingenting är gratis här i världen. Det är någonting som inte stämmer med Ryans telefon, någonting skrämmande. Telefonen lever sitt eget liv, och den verkar vara ute efter att skada Ryan...

Det här är en rysare i det lilla formatet. En tunn lättläst bok som passar bra att sätta i händerna på tonåringar som inte är så sugna på att läsa.
Spänningen hålls hela tiden vid liv på ett läskigt krypande sätt. Det gör att man inte kan sluta läsa förrän boken är slut, och vi har fått veta hur det gick för Ryan.

Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.