torsdag 26 maj 2011

"Försöksdjuret" av Marianne Strand

Vissa böcker fängslas jag av oerhört, men ändå är det nästan skönt när de tar slut. Boken kanske handlar om något obehagligt ämne, till exempel barnmisshandel . Sådana böcker mår man lite dåligt av att läsa eftersom man egentligen inte vill tänka på att det är ett problem som verkligen finns.
"Försöksdjuret" är precis en sån bok som ger läsaren lite ont i magen.
Den handlar om plågsamma djurförsök. Om vi människor har rätt att utsätta djuren för smärtsamma försök, bara för att forskarna skall kunna få fram bättre mediciner till oss? Det är verkligen ingen enkel fråga att besvara...

13-åriga Adina har flugit till Göteborg för att hälsa på sin mamma. När hon står på flygplatsen och väntar på mamma, kommer en ung tjej fram till henne. Hon säger att Adinas mamma är försenad, och att hon bett sin arbetskamrat åka och hämta Adina. Dumt nog följer Adina med henne... Det visar sig ganska snart att hon blivit kidnappad!
Kidnapparna är inte ute efter pengar. De vill att Adinas mamma, som är forskare, skall sluta med de plågsamma djurförsök som utförs i hennes laboratorium.
De skriver i ett mail att "om ni inte upphör med djurplågerierna, kommer din dotter att behandlas som djuren i dina försök!"
Vad skall Adinas mamma göra, och vad skall Adina tro om allt kidnapparna berättar?
Är det verkligen sant? Kan hennes snälla mamma göra såna hemskheter mot oskyldiga djur?

Boken är lättläst och skriven med korta meningar, och mycket luft mellan textmassorna. Dessutom är den ruggigt spännande! Den väcker många tankar och frågor om djurförsök som det kan vara bra om man får diskutera med någon vuxen efteråt.
Jag tror att den passar bäst för läsare från 12 år och uppåt.
Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar