måndag 29 november 2010

"De tusende" av Petter Lidbeck

Jag har precis läst ut en riktigt otäck, men tänkvärd bok som heter "De tusende". Den är skriven av Petter Lidbeck och ritad av Max Elmberg Sjöholm. Detta är nämligen en så kallad grafisk roman, eller serieroman, där bilderna har lika stor betydelse som texten.
Bilderna dominerar bokuppslagen, och är otroligt uttrycksfulla.
Texten koncentreras till mindre än tio rader per sida. Man kan få intrycket att det därför är en väldigt lättläst bok, men ämnet och den starka handlingen passar bäst för äldre ungdomar.

"De tusende" utspelar sig i en framtidsvärld där en svår pestliknande sjukdom har drabbat människorna. Alla som smittas blir sjuka, och bara en på tusen överlever. De som insjuknar skeppas iväg till en ö där de får dö åtskilda från sina friska familjemedlemmar. Om man överlever är man fortfarande smittbärande och måste därför stanna på ön. Dessa överlevande har till uppgift att ta hand om de döda kropparna, och bränna dem i stora ugnar. Ja, ni hör att det inte är någon munter historia direkt...
På ön växer missnöjet bland de överlevande. Den onde Gecko tar makten över öfolket. Han vill att de skall storma fastlandet. Då blir alla där smittade, och att många mer oskyldiga kommer att dö. Mercer och hans unge vän bestämmer sig för att stoppa honom...

Boken är kusligt spännande, och här finns mycket att fundera och diskutera kring.

måndag 22 november 2010

Julstämning!

















Tiden går verkligen fort! På söndag, 28 november, är det första advent.
Va? Var det inte sommar alldeles nyss? Jag hänger inte med längre...
Vintervädret har dock gjort att även jag börjat smittas av julstämning. Nu är det dags att ställa fram ljusstakarna i fönstret, och äntligen är det tillåtet att frossa i pepparkakor och glögg!

På biblioteket plockar vi fram våra julböcker, och här har jag gjort ett litet urval av mina favoriter för er:

Absolute christmas Finns det någon bättre skiva med julmusik? Här finns allt från de gamla traditionella sångerna, som t ex Stilla natt, till mer moderna julsånger som Whams "Last christmas". Min absoluta favorit är The Pogues "Fairytale of New York".

Julpop Här hittar ni texter och noter till nästan alla favoriterna från skivan ovan.


Julmys och pyssel Visst finns det pyssliga händiga människor bland er som gillar att göra eget julpynt, och kanske även tillverka egna julklappar? I den här fina boken med stora färgfoton kan ni få bra tips. Svårighetsgraden på tipsen varierar. En del behöver nog man vara pysselproffs för att klara, medan andra verkar betydligt enklare att klara av. Inspirerande är det i alla fall! Boken är tänkt att användas av vuxna eller äldre ungdomar.

I den här boken finns olika julpyssel som har testats i barnprogrammet Fixat som gick på SVT för några år sedan. Det är allt från att göra pynt till julgranen till julgodis. Dessa pyssel klarar alla av, till och med jag som definitivt tillhör de ohändigas skara!
Jag blir t ex ruskigt sugen på att göra chokladkolapuffar som ni kan hitta receptet på i denna bok. Mmm smaskigt!

torsdag 18 november 2010

Dikter för tonåringar



Att läsa dikter kan vara ganska mysigt ibland! När man är ensam och lite trött och bara vill ha något kort att läsa. Eller när man är riktigt glad, eller ledsen, utan att veta riktigt varför.
Då kan dikterna sätta ord på ens känslor.Det gäller att hitta rätt dikt vid rätt tillfälle. Då får man en lika stor läsupplevelse av att läsa dikter som böcker.
En bra dikt beskriver något som händer runt omkring en, eller i kroppen. Samtidigt beskriver den också hur man känner inför det som händer.
Med andra ord, action+känslor!

Nu är det dags att ge ett exempel;
I Mårten Melins bok "Ett värmeljus i din skalle" finns fantastiska dikter om kärlek. Här beskrivs verkligen hur underbar den kan vara ibland. Eller hemsk. Eller både och på samma gång.
Här får ni två av mina favoriter:

Regn
Vi står under paraplyet.
Det skyddar
mot regnet,
men inte mot Amors pilar.

Det är ett litet paraply.
Vi står tätt,
tätt samman
och lyssnar
på smattret,

hur det öser ner kärlek.


The end
Vad gör man när
man blivit ihop?

Vad säger man efter
"jag älskar dig"?

Hur fortsätter man
när det tagit slut,

när Amors pil
lossnat från hjärtat?

En annan bra diktbok ni kan hitta på tonårsavdelningen är "I någons famn". I den finns mer än sextio unga författare (tonåringar) som skriver egna dikter om kärlek och andra känslor.
Jag tror många kan känna igen sig i tjejen Inas dikt:

Osynlig
Jag ser dig gå förbi varje dag i skolan
Jag säger aldrig hej, för du hör ändå inte mej
Jag är som en osynlig person

Du ser mig inte
Du hör mig inte

Jag skulle kunna gå fram till dig
och säga att jag älskar dig
och du skulle bara gå iväg
och lämna mig stående kvar

med ett brustet hjärta

Lättlästa böcker från Nypon förlag



Nypon förlag heter ett ganska nystartat bokförlag som har specialiserat sig på att ge ut väldigt lättlästa böcker för tonåringar med läs- och skrivsvårigheter. Det finns ett stort behov av sådana böcker med ämnen som passar tonåringar.
När man är tonåring med läs- och skrivsvårigheter är det inte roligt att välja böcker på nybörjarläsarnas hylla. De är tänkta för sju - åttaåringar, och det dessa böcker handlar om blir ju alltför barnsligt för tonåringar.

Vi kommer att köpa en del av Nypons böcker till biblioteket. Hittills finns Tomas Dömstedts bok "Den öde stranden" och Christina Wahldéns " Är det någon där?".

Böckerna är små i formatet, 25-40 sidor långa och texten är satt i ganska stor stil med mycket luft mellan meningarna.
"Den öde stranden" handlar om Simon som har det ganska trist på sommarlovet. Kompisarna är bortresta och han har inget att göra. En dag cyklar han iväg ensam till en ödslig strand.
Ingen är där, förutom HON, flickan med de vackra ögonen, som han har spanat på varje dag under skolterminen. Simon vågar inte ta kontakt, men när han kommer tillbaka nästa dag är hon också där! Har hon kommit tillbaka för hans skull?
"Är det någon där?" handlar om något som alla vuxna varnar ungdomar för när det gäller internet. Tea är 16 år och tillbringar nästan all tid vid sin dator. Hon är ofta inne på olika chattrum, och en dag kontaktar en främmande man henne på en chatt. Han kallar sig Jägaren, och han vill att Tea skall göra saker framför sin webbkamera.
Saker som hon inte alls har lust att göra...

lördag 13 november 2010

Läs Johanna Thydell!


Johanna Thydell är en ung svensk författarinna, som hittills har kommit ut med tre böcker. Jag har läst de två första, och tyckte otroligt mycket om båda två.
Ni känner säkert igen titeln på den första som blev hennes stora genombrott;
" I taket lyser stjärnorna". Den berättar om Jenna som bara önskar att hon kunde få leva som en vanlig tonåring. Men det går ju inte eftersom hennes mamma är döende i cancer.
Johanna har varit med om samma sak. När hon var 13 år gick hennes mamma bort i cancer.
Jag tror att det är därför boken känns så sann och äkta.
Boken finns massor av beröm när den kom för sju år sedan. Johanna fick till och med Augustpriset, som är det finaste pris en svensk författare kan få.
Det var alltså för hennes allra första bok!
Kanske har ni sett filmen som gjordes på boken? Den kom för något år sedan, och även den går att låna på biblioteket.

Bok nummer två, " Det fattas en tärning", är också en mycket stark och bra bok. Huvudpersonen, sextonåriga tjejen Puck, mår inget bra. Hon har en jobbig tonårstid med många krisiga kärlekshistorier. Hon längtar efter sin pappa som hon inte träffat på flera år.
Det är en allvarlig och lite tung berättelse, men den känns aldrig hopplös. Man vet att Puck kommer att klara sig, och kunna gå vidare i livet.

Den tredje boken " Ursäkta att man vill bli lite älskad" har jag som sagt inte hunnit läsa ännu, men jag längtar! Jag tror jag låter Johanna berätta lite själv i klippet från Youtube:



Kolla också gärna in Johannas egen författarskola som finns i flera delar på Youtube!
Hon ger en massa bra tips och råd om vad man ska tänka på när man skriver egna berättelser.


torsdag 11 november 2010

Nytt Star wars lexikon!

Se hit alla ni som älskar Star wars filmerna!
Ni som har sett alla sex filmerna flera gånger, och kan replikerna mer eller mindre utantill!
Nu har vi fått till biblioteket den enda bok ni någonsin kommer att behöva,
nämligen "Star wars - det kompletta bildlexikonet"! Det är den definitiva guiden över figurer och varelser från alla Star wars-filmerna.
Boken är helt uppdaterad, och har med material från alla sex filmerna. Här finns fantastiska foton och bilder på figurer och andra detaljer från filmerna. Man kan t ex se unika genomskärningar av ljussablar, blastergevär,
wookievapen och en stormsoldats hjälm. Om ni är nyfikna på hur C-3PO ser ut inuti, här har ni chansen att se allt på bild! Det finns också spännande fakta om det mesta man behöver veta när det gäller Star wars. Ni kan t ex lära er allt om de olika planeterna som finns i filmernas värld, eller kanske hur klontrupperna är utrustade och hur deras stridsvagnar fungerar.
Läs och njut alla Star wars älskare!

tisdag 9 november 2010

"Fångad" av Lucy Christopher

Just nu håller jag på att läsa den här tonårsromanen som heter "Fångad".
Den handlar om sextonåriga Gemma som är på resa med sina föräldrar. På flygplatsen i Bangkok börjar hon prata med en ung man i en kaffekö. Hon tycker att han är ganska snygg och verkar rätt trevlig, men skenet bedrar!
De dricker kaffe tillsammans, och Gemma gnäller om sina hopplösa föräldrar. När hon för ett ögonblick tittar åt ett annat håll, häller han en drog i hennes kaffekopp. Hon blir helt förvirrad av drogen, och killen lyckas kidnappa henne. Tillsammans flyger de till Australien. Där hamnar hon ute i ödemarken i en övergiven stuga ensam tillsammans med sin kidnappare.
Ja som ni hör är det här en riktigt ruskig mardrömshistoria, och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om boken ännu. Jag har läst ungefär hälften, och nu börjar man få veta lite om killen, som heter Ty. Varför han har kidnappar Gemma. Att han faktiskt har spanat på henne i flera år.
Historien är i sjukaste laget, men hela tiden spännande. Hur ska det gå för Gemma? Skall hon någonsin bli fri igen och få återförenas med sina föräldrar? Eller väljer hon frivilligt att att stanna hos Ty? Frågorna är många, och jag måste nog läsa ut boken för att få svaren.
Boken passar nog bäst för lite äldre tonåringar och unga vuxna.
Kolla här om boken finns att låna:

tisdag 2 november 2010

Utställning på biblioteket!





Just nu har vi en utställning på barnavdelningen på Arboga bibliotek!
Några sjätteklasser på Stureskolan har haft Astrid Lindgren-tema sedan en tid tillbaka. De har frossat i hennes underbara böcker förstås, och blivit så inspirerade att de ville göra egna tolkningar av sagorna i små tittskåp.
Det finns sammanlagt 16 små tittskåp som vi får lov att visa här på biblioteket två veckor framåt. Skåpen är verkligen urfina allihopa, och jag önskar er alla välkomna hit för att
titta på dem!