torsdag 30 september 2010

"Kram från Alice" av Suzanne La Fleur

Nu har jag just läst ut en alldeles ny bok som vi precis fått till biblioteket.

Den heter "Kram från Alice", och är verkligen en fantastiskt bra bok!
Boken kommer leva kvar i mitt hjärta ett bra tag. Den väcker så mycket tankar och känslor, och jag kan förvarna om att det är bra att ha en näsduk tillhands under läsningens gång.
Om ni tycker om lite sorgliga böcker, tror jag att ni definitivt kommer att tycka om den här.


Alice är elva år gammal när hon får klara sig på egen hand.
Det allra värsta har precis hänt hennes familj. Hennes pappa och lillasyster har dött i en trafikolycka. Hennes mamma blir nästan som tokig av sorgen, och orkar inte med sin dotter som faktiskt har överlevt. En morgon sticker mamman hemifrån och lämnar Alice ensam. Efter en vecka har hon fortfarande inte kommit tillbaka...Alice tänker att hon har det hon behöver - lite kex , ost och några konservburkar, men dagarna blir otroligt långa i det tysta huset. Hon kan inte svara när telefonen ringer heller, för hon vågar inte tala om att mamma har lämnat henne. Som tur är dyker mormor upp så småningom och räddar Alice från ensamheten.


Som vuxen är det väldigt jobbigt att läsa om barn som har det svårt. I en perfekt värld hade Alice inte behövt stå ut med det hon får göra i den här boken. Jag blir arg på de andra vuxna runt omkring henne som inte hjälper henne långt innan mormor kommer dit.
Boken är inte bara tung och sorglig, utan den slutar i hoppfullhet. Alice kommer igenom den värsta sorgen, och får så småningom kontakt med sin mamma igen.

"Kram från Alice" passar alla vana läsare från 11-12 år och uppåt.

Kolla här om boken finns att låna!

Skräckens cirkus av Darren Shan


Är det någon därute som är sugen på att läsa en läskig bok? En riktigt ruggig skräckbok. DÅ kan jag rekommendera första delen av
"Legenden om Darren Shan - Skräckens cirkus". Hittills har det kommit
ut nio böcker i serien.
Jag brukar inte tycka om att läsa för läskiga böcker, men den här var sannerligen ett undantag! Den är välskriven, oförutsägbar och fruktansvärt spännande!
Boken handlar om 13-årige Darren Shan, som alltså även är författaren till denna. Han påstår sig berätta en sann historia, men det hoppas jag är en lögn. Varför jag hoppas det förstår ni under läsningens gång...

Darren och hans kompisar hör talas om att det skall komma en cirkus till staden där de bor. En annorlunda cirkus - Cirque du Freak. Skräckens cirkus betyder det, och på en sådan visar man upp missfoster och monster av olika slag. Cirkusen är förbjuden av myndigheterna, men Darren och hans kompis Steve lyckas få biljetter till en föreställning. Den hålls mitt i natten i en gammal nedlagd biograf, och föreställningen blir något de sent skall glömma... De får bland annat möta en vargman som biter av handen på en dam i publiken!
Men det mest avgörande mötet blir med mr Crepsley och hans dödligt farliga spindel Madame Octa. Efter det förändras Darrens liv för evigt... Jag tänker inte avslöja hur, utan det får ni helt enkelt läsa er till!
Jag tror att ni bör vara 12 år och uppåt för att gilla böckerna om Darren Shan. Är man yngre blir det FÖR spännande och läskigt.
Kolla här om "Skräckens cirkus" finns att låna"



lördag 25 september 2010

Ny barnbokskatalog!



Nu har årets barnbokskatalog kommit till oss på Arboga bibliotek!
Runt om i biblioteket har jag placerat ut högar
med denna häftiga tidning, som är smockfull med härliga boktips.
Ta en och läs,på biblioteket eller hemma... Tidningen är gratis!

I barnbokskatalogen presenteras barn- och ungdomsböcker som har kommit ut detta år, 2010. Man får se en bild på hur boken ser ut, och får en kort beskrivning om vad den handlar om.

Tipsen är också indelade i olika avdelningar, bilderböcker, läsa själv, läsa högt, läsa mer, ungdomsböcker, faktaböcker och böcker på andra språk.
Alla från 0 till 19 år skall kunna hitta något som passar dem.
I katalogen finns också några artiklar om författare, tävlingar och lite annat smått och gott.
Kolla också in barnbokskatalogens webbsida.








onsdag 22 september 2010

Suzanne Collins - grym författarinna!




Är ni några därute som ännu inte har läst Suzanne Collins fantastiska böcker i Hungerspelsserien? Gud vad jag avundas er! Ni har fantastiska läsupplevelser framför er...
Första boken heter "Hungerspelen", den andra "Fatta eld"och den tredje som utkommer i oktober heter "Revolt". Mycket efterlängtad av många kan jag tro...
De här är böcker som har allt! Spänning, dramatik, romantik och ett tänkvärt innehåll, och de är också mycket välskrivna. Helst säkert kommer åtminstone "Hungerspelen" att räknas till våra moderna klassiker.
Om vi fortfarande läser böcker om 50 år, kommer ungdomarna i den skolan säkerligen läsa och diskutera "Hungerspelen".

Rebecka som har Vasagymnasiets bokblogg, har tidigare skrivit om Hungerspelen. Hon är minst lika positiv som jag! Läs hennes inlägg här

"Svenne" av Per Nilsson


I dag tänkte jag tipsa om en bok som inte är ny.
Den kom 2006, och fick då Augustpriset som det årets bästa barn- och ungdomsbok. Just nu har den blivit synnerligt aktuell igen, efter sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet den här veckan.
Svenne heter egentligen Fredrik Svensson och är en vanlig svensk 18-årig kille från landet. Svenne dras in i ett politiskt spel som han inte kan hantera när han möter Nils Dackeman, en mycket charmig äldre man.
Dackeman har precis startat ett nytt politiskt parti, Partiet Rättvist Sverige, och han vill att Svenne skall bli hans högra hand.
Partiets politik har stora likheter med sverigedemokraternas, och de får också samma framgång väldigt snabbt. Det känns som om författaren Per Nilsson kunnat se in i framtiden. Han beskriver nästan dagens verklighet.
Vi får hoppas att han har fel när det gäller slutet av boken. Där spårar situationen nämligen ganska snart ur... Partiet Rättvist Sveriges högerextrema åsikter leder till våldsamheter och blodiga upplopp, och en massa döda människor på gatorna.
"Svenne" är en otäck, men viktig bok att läsa och diskutera just nu, när vi i verkligheten befinner oss i en liknande situation. Passar nog bäst för tonåringar från 15 år och uppåt.
Kolla här om boken finns att låna:

tisdag 14 september 2010

"Baristas-första boken"av Denise Rudberg



Vad är en barista? Det är ett italienskt ord för någon som jobbar med att göra kaffedrinkar.
Nicolas, Ruben och Ludvig som är huvudpersoner i Denise Rudbergs bok, vet ingenting alls om kaffe och om att göra olika kaffedrinkar.
Ändå har de sådan tur att de alla tre får jobb på det nystartade fiket Pronto i Stockholm, som söker extrapersonal. Grabbarna som är 16-18 år kommer från olika delar av Stockholm, och känner inte varandra sen tidigare.

Ni som har läst Denise Rudbergs tre "Tillsammans" - böcker kommer att känna igen er i "Baristas". Hon använder ungefär samma upplägg här.
De tre huvudpersonerna kommer från olika världar, och har olika ekonomiska möjligheter. Alla har dock problem med sina familjer och med kärleken...

"Baristas" är en lättläst och underhållande historia som är mysig att läsa, men som man sedan glömmer ganska fort. Ungefär som en bra tv-såpa. Säkerligen kommer en fortsättning när vi får lära känna grabbarna ännu bättre.

Kolla här om boken finns att låna:

lördag 11 september 2010

"Fallen ängel" av Becca Fitzpatrick



Glöm vampyrer! Glöm varulvar! Nu är det änglar som gäller i böckernas värld!
Det är änglarnas tur att få huvudrollen, och det är framför allt de svarta fallna änglarna som är intressanta. De är snygga, sexiga och lite farliga.
En gång har de gjort något syndigt, och därför som straff blivit av med sina vingar och fallit ner från himlen.
I boken "Fallen ängel" möter tonåriga Nora sin nya klasskamrat Patch. De placeras bredvid varandra i klassrummet, och blir sedan tvungna att arbeta tillsammans i en gruppuppgift. Patch är ursnygg, men väldigt tystlåten och mystisk. Dessutom ganska otrevlig.
Nora avskyr honom från första stund, men samtidigt dras hon till honom med en obeveklig kraft. Hon försöker värja sig mot de känslor Patch väcker. Hon är misstänksam, för det är något som inte riktigt stämmer med honom. Han dyker upp överallt i hennes liv, och verkar veta mer om henne än vad hennes närmaste vänner gör. Dessutom verkar han kunna styra Noras tankar...
"Fallen ängel" påminner mycket i upplägget om Stephenie Meyers Twighlightböcker. Precis som där får vi uppleva kärlek och passion mellan två personer från olika världar.
Det är också en ganska häftig och spännande bok som säkert kommer hitta många läsare. Kanske främst hos äldre tonårstjejer.
Kolla här om boken finns att låna:






fredag 10 september 2010

"Tusen gånger starkare" av Christina Herrström


Om två veckor, 24 september, har en ny svensk film premiär på biograferna.
Den heter "Tusen gånger starkare". Filmen bygger på en ungdomsbok med samma namn skriven av Christina Herrström, som kom för ett par år sedan. Den boken fick mycket uppmärksamhet, och fann snabbt många läsare.
Den handlar nämligen om något som alla kan känna igen sig i, - hur det är att vara tonåring och gå på ett svenskt högstadium. Både boken och filmen beskriver mycket verklighetstroget hur det faktiskt ser ut i klassrummen runt om i svenska skolor.
Varför är det ofta så att killarna får mer tid av lärarna? Varför gör ingen något åt den orättvisan?
I Signes niondeklass är det precis likadant. Killarna snackar och tar för sig i klassrummet, medan tjejerna är mer tysta och försiktiga. Men när den nya tjejen Saga börjar i klassen händer något...
Saga är tuff och orädd, och börjar genast ifrågasätta de orättvisor hon ser.
Hon samlar tjejerna till att göra uppror mot det könsförtryck de har utsatts för både från killarna i klassen, samt från lärarna.
"Tusen gånger starkare" är en stark och bra ungdomsroman som väcker många frågor. Jag tror därför att den passar alldeles ypperligt att använda som högläsningsbok och diskussionsmaterial i högstadiet och gymnasiet.
Förhoppningsvis blir filmen lika bra. Jag tycker att trailern lovar ganska gott!

Kolla här om boken finns att låna!

fredag 3 september 2010

Ihoppsydd Frankenstein!



Torsdagen den 7 oktober kommer alla elever i år 7 i Arboga få se teaterföreställningen "Ihopsydd". Den ges av 4:e teatern från Västerås, och spelas i biografen i Medborgarhuset.
Pjäsen "Ihopsydd" bygger på den gamla spännande klassiska boken Frankenstein.
Den skrevs av Mary Shelley redan 1818, men kommer hela tiden ut i nya upplagor och översättningar. Vi har precis fått en ny förkortad upplaga till biblioteket som verkar väldigt bra, Den är utgiven i serien Klassiska berättelser från förlaget Berghs. Boken är ganska tunn och lättläst och har många häftiga illustrationer. Dracula finns också i samma serie.
Kolla här vilka klassiska berättelser som finns att låna:

Ni kan väl historien om Frankenstein?
Vetenskapsmannen Victor Frankenstein drömmer om att skapa en levande varelse. Han samlar ben och kött från lik på kyrkogårdar, och räknar och bygger så allt skall bli rätt.
En kväll när det åskar och blixtarna far på himlen, blir hans varelse levande. Men istället för en människa står ett fasansfullt monster framför honom...

Det låter som en mysig rysare, eller hur? Perfekt att både läsa och se som pjäs nu när det börjar bli lite höstruskigt ute.


onsdag 1 september 2010

"Rasism i slips - sverigedemokrater och nazister i dag" av Johannes Jakobsson



Höstterminen har sannerligen börjat med en rivstart, och därför har jag inte hunnit läsa så mycket som jag hade tänkt. Hemma ligger högar med nya härliga ungdomsböcker som jag kommer berätta mer om under hösten.

Idag får det bli ett faktaboktips i stället, om ett tyvärr alltför aktuellt ämne.

Ingen har väl kunnat undgå att höra talas om att om vi har riksdagsval i Sverige om ca 3 veckor, den 19 september. Många är oroliga för att Sverigedemokraterna, ett politiskt parti som står för en del främlingsfientliga åsikter, skall få tillräckligt med röster för att komma in i riksdagen. Många pratar om denna fara i tv, och i tidningarna skrivs det massor. Det är inte alltid så lätt att förstå vad de pratar om egentligen?

Denna nyskrivna, och mycket lättlästa bok, ger oss mycket kunskap om vilken politik Sverigedemokraterna står för.
Boken passar utmärkt bra att använda i skolundervisningen också, när man diskuterar främlingsfientlighet t ex.
Kolla här om boken finns inne: