tisdag 22 juni 2010

"Sommaren jag blev vacker" av Jenny Han


"Jag säger: Händer det här verkligen på riktigt? Och så som han ser på mig förstår jag att svaret är ja. Att det alltid har varit ja. I det ögonblicket känns det som om det inte finns något annat än det ordet. Allt som hände i somras, och alla andra somrar innan dess, har lett fram till det här."

Det här är en alldeles ny ungdomsbok som jag nyligen läst. Det är en underbar bok om kärlek, glädje och sorg. Den handlar om den första stora kärleken, och passar ypperligt att sträckläsa en ledig sommardag!

Isabel, även kallad Belly, är 16 år och tycker det är sommarloven som gör livet värt att leva. Det är då allt händer! Allt som är spännande, allt som är förtrollande och allt som betyder något. Då åker hon till sommarhuset vid havet med sin familj. Där bor de tillsammans med bröderna Jeremiah och Conrad och deras mamma Susannah, som äger huset. Hela långa sommarlovet är alla tillsammans, och allt är som det alltid har varit...
Fram tills nu. För den här skimrande sommaren kommer saker att förändras. Nya känslor växer fram...
Det är tänkt att det skall komma en fortsättning på den här boken, och jag hoppas att det inte dröjer för länge! Jag var sugen på att fortsätta läsa direkt, och det är inte alltid som jag blir så fängslad av en bok. Ni som inte har läst den har en skön stund framför er...
Kolla här om boken finns inne!

Läs en engelsk bok i sommar!




Sommarlovet är fullt av härlig lästid!
Vare sig solen gassar eller regnet skvalar, passar det alltid att läsa en stund...

Varför inte ta tillfället i akt och träna upp engelskan lite?
På biblioteket finns många bra och lättlästa engelska ungdomsromaner.

Jag har precis läst klart "Getting away with it" av Anne Cassidy. Det var en riktig rysare må jag säga!
16-årige Mark har precis blivit tillsammans med sin flickvän Katie igen, efter att de varit osams ett tag. De har en mysig kväll tillsammans på en klubb, men när de skall åka hem blir det katastrof! De missar sista bussen och bestämmer sig för att "låna" en bil.
Mark som är ovan bilförare kraschar bilen, och Katie skadas svårt.
Han tror att han har dödat sin flickvän, och springer därför från platsen utan att larma polis och ambulans. Efteråt drabbas han av fruktansvärda skuldkänslor, och börjar både se och höra spöklika saker...
En spännande och bra bok som det är lätt att leva sig in i!
Engelskan är inte svår, utan passar från högstadieåldern och uppåt.

Kolla här om boken finns inne!

Vi har också några engelska ungdomsböckerböcker där man kan låna
bok + CD i ett paket. Det är jättebra språkträning att läsa och lyssna samtidigt!
Kolla här vilka titlar som finns!

Ett förslag är t ex "Firebomb" av John Townsend. Den verkar vara lika spännande som en actionfilm! Tonårige Barney upptäcker att en galen terrorist tänker spränga ett flygplan i luften.
Nu måste han stoppa honom innan bomben utlöses!

tisdag 8 juni 2010

"VM - sommar" av Magnus Ljunggren


Ingen har väl undgått att höra talas om att fotbolls VM i Sydafrika börjar inom kort! Inte ens jag som är mycket måttligt intresserad av fotboll.
Jag vill passa på att göra reklam för en alldeles ny ungdomsbok som jag precis har läst, med det aktuella namnet VM-sommar.
Den passar perfekt att läsa mellan matcherna, eller när man tröttnar på att sitta inne och glo på tv. Då kan man lägga sig i hängmattan och läsa om fotboll i stället!
VM-sommar handlar inte om årets fotbollsfest, utan här är det fråga om VM i fotboll 1974. När boken börjar är huvudpersonen Magnus vuxen och ett pensionerat fotbollsproffs som haft stora framgångar utomlands.
Men han vill berätta för oss om sommaren 1974, när han var 16 år och precis hade flyttat till Sundsvall med sin mamma. Då höll hans liv på att kvadda totalt, för många knäppa och farliga saker hände den sommaren.
Eftersom han är precis nyinflyttad har han inte så många kompisar, och därför börjar han hänga med de två tuffaste killarna i klassen. De hittar på en del småkriminella grejer som Magnus hänger med på, fast han egentligen inte vill...
En dag råkar de bli vittnen till hur ett gäng rånare gömmer sitt byte efter ett rån. Magnus vill gå till polisen, men bestämmer sig ändå för att inte göra det. Killarna fattar i stället det korkade beslutet att sno pengarna. Snart har de ett gäng våldsamma rånare efter sig...
En spännande och läsvärd bok med mycket snack om fotboll, men även om kompisar och kärlek.
Passar för både killar och tjejer från 12-13 år och uppåt.
Finns boken inne? Titta här!

torsdag 3 juni 2010

"Afrodite och skulden" av Ritta Jacobsson


Ritta besökte Arboga i april och träffade då alla elever i åk 7.
Ni som hörde på henne då är säkert lika nyfikna som jag på hennes nya bok, Afrodite och skulden.
Jag har börjat läsa den, och kan lova att den verkar vara riktigt spännande!
Det är sommarlov och Afrodite och hennes föräldrar har hyrt en stuga i skärgården. De har tänkt slappa och ta det lugnt. Sola och bada och bara ha det skönt och vilsamt.
Men när Afrodite är inblandad är det alltid något som bryter lugnet.
Hon kan visst inte låta bli att hamna i spännande och otäcka situationer!
Här är det grannarna som gör henne nyfiken... Pappan är i familjen är en våldsam och kriminell MC-knutte som verkar ha en del skumma saker för sig, spritsmuggling t ex.
Mer skall jag inte avslöja, utan ni får läsa boken för att se vilka läskiga saker hon får utstå denna gång.
En spännande, ganska lättläst och mycket läsvärd, deckare för alla från ungefär 12 år och uppåt.
Finns boken inne?